100, del 15 av 20

Det är äntligen dags för filmer nummer 70 – 75 (av 100).
Ja, jag vet att ni VERKLIGEN längtat! 😉

¤

¤

100 OFÖRGLÖMLIGA FILMÖGONBLICK
(del 15 av 20)

The Texas Chain Saw Massacre – 1974
Svårt att tro att den här filmen faktiskt är jämngammal med mig.
Den har bespottats och sågats (no pun intended) om och om igen, men skräckfantaster har alltid hävdat att den är The Shit! Idag, då synen på film är en annan och värderingarna är annorlunda, har Tobe Hoopers lågbudgetfilm, finansierad av intäkterna från porrfilmen Långt Ner I Halsen, inte bara fått kultstatus utan numera finns det även högrankade filmkritiker och officiella cineaster som tycker att den är The Shit.
Jag har alltid vetat att (vi) skräckfanatiker haft bra koll på kvalitet!
Filmen är så enkel att det nästan är kusligt; ett gäng personer strandade mitt ute i Texas ödemarker faller offer för en sinnessjuk familj.
En efter en dödas de oskyldiga offren, tills bara Sally Hardesty (Marilyn Burns) återstår.
Filmens andra halva utspelar sig mestadels i den bisarrt dekorerade stugan, där ben och människohud ersatt all things IKEA.
Utan särskilt mycket exploativt våld bygger Hooper upp en stämning som mot slutet är så kallsvettande klaustrofobisk att man nästan intagit fosterställning i tvsoffan, och när Sally Hardesty till sist lyckas ta sig ut och skrikande springer, springer, springer, springer nedför uppfarten till huset – mot vägen – måste man anstränga sig för att inte hoppa upp och skrika ikapp med henne.
Den ikoniska bilden av den kvarlämnade Bubba Sawyer Jr (aka Leatherface) som i den uppåtgående solen svingar den vrålande motorsågen runt-runt fastnar omedelbart på näthinnan och filmen är därmed för evigt ihågkommen.
Bjussar på slutscenen via nedanstående länk:

Kolla klippet här!

A Few Good Men – 1992
De flesta har garanterat sett denna film, och har man inte gjort det så har man åtminstone någon gång, i något sammanhang, hört Jack Nicholsons omedelbart odödliga uttryck “You can’t handle the truth!”.
Tom Cruise och Jack Nicholsons sammandrabbning i slutet av Rob Reiners rättegångsdrama är därför ett givet inslag på den här listan!

Pretty Woman – 1990
Jag har alltid hejat på “the underdog”, och få filmscener är så obetalbara och tillfredsställande som sådana då denne får ge igen – i vilken form detta än må ske.
För några dagar sedan gick denna film på tv och bara genom att se titeln i tv-tablån påmindes jag om den fabulösa sekvensen då den prostituerade Vivan Ward (Julia Roberts) har fått Edward Lewis (Richard Gere) kreditkort för att ge sig ut och shoppa kläder på Rodeo Drive (som har några av de lyxigaste butikerna i världen). I sina “jobbkläder” blir hon snabbt avsnäst i första butiken hon kliver in i, men återvänder (till en annan butik) dagen efter – med Edward och hans pondus i släptåg…
Extra mycket credit ska gå till komediveteranen Larry Miller, som spelar den smörande butiksföreståndaren Mr.Hollister.
Obetalbar!

The Sting – 1973
Hela denna film är alldeles fantastisk!
Men jag tänker ändå ge extra mycket credit åt – förtexterna!
Det extremt udda greppet att visa bilder (tagna ur den stundande filmen) på rollinnehavarna är något som fångar ens uppmärksamhet. Med Scott Joplins (†1917) oefterhärmliga ‘The Entertainer’ klingande genom hela förtexten sätter George Roy Hill tonen inför hela filmen, och han avviker aldrig från den! Det fåniga leende som materialiserar sig hos åskådaren under de där två första minuterna lämnar aldrig ens ansikte!

Lord Of The Rings: Return Of The King – 2003
Peter Jacksons episka filmatisering av J.R.R. Tolkiens mastodontsaga är ett enda långt oförglömligt filmögonblick i sig.
Men jag vill härmed belysa en sekvens som INTE var med i bioversionen.
I scenen sjunger Pippin (Billy Boyd) en av de vackraste sångerna någonsin!
Texten är, så vitt jag förstått, Tolkiens – men melodin har Boyd skrivit själv, och det är även han som sjunger…
Hittade tyvärr bara en behind the scenes-grej om sången, men tyckte den var intressant ändå, trots att man inte får höra jättemycket av låten i sig.

Advertisements

One thought on “100, del 15 av 20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.