ÄNTLIGEN ÄR VI FRIA!!!

Nej, jag har inte tagit studenten (igen).
Men jag fick imorse veta att filmcensuren dött och försvunnit!

Inte en jävla dag för tidigt kan jag meddela!!!

Censuren har inte klippt i en enda film sedan mitten på 90-talet (Scorseses Casino) och har de senaste 15 åren mest fungerat som en åldersgränsbestämmande myndighet.
Jag är ganska säker på att de flesta arbetandes vid denna myndighet skulle förneka det, men jag tror att Den Svenska Filmcensuren begick självmord tre år tidigare, 1992, då vad-det-nu-var-för-filmdistributör lämnade in Peter Jacksons Braindead för granskning.
Braindead är en blodsorgie till splatterfilm, med allt från inälvor till avhuggna kroppsdelar flygande genom luften. Åsså blod såklart…massor, massor, massor av blod!
Det är i grund och botten omöjligt att KLIPPA bort äcklet, utan det mest aktuella var ett toalförbud – men, tjatade distributören, det är inte meningen att våldet ska vara “förråande” (som lagstiftningen kring vad som skall hållas borta från den svenska befolkningen kallar otrevligt material), det är ju faktiskt en KOMEDI!
 -Titta på den bara, kan man göra annat än att skratta åt detta?
Och någonstans höll censuren med, släppte upp Braindead på biograferna helt utan klipp och skrev därmed, hävdar jag, under sin egen dödsdom!!!

Bara kort därefter kunde man under en vecka eller två se Peter Jacksons fem år gamla och – på den svenska marknaden – otillgängliga film; Bad Taste. Den släpptes därefter på hyrvideo.
Det var något konstigt och overkligt med att se den stå där i videobutikshyllan, den där filmen man i så många år bara ägt på en sunkig VHS-kopia med Holländsk text, kopierad av någon som kopierat den av någon som kopierat den av någon osv osv….

Jag gissar att många filmdistributörer, efter 1992, kunnat hänvisa till Braindead som ett prejudicerande fall, och inte fått mer än en igenkännande suck och en “vi får skylla oss själva”-axelryckning till svar.
Hursomhelst så är förtryckarväldet, efter nästan 100 år, äntligen över.

Censuren är död!
Åt helvete med censuren!

Filmcensuren_DÖD

Advertisements

One thought on “ÄNTLIGEN ÄR VI FRIA!!!

  1. Märkligt att den har lyckats (myndigheten alltså) hålla sig vid liv så här länge när den uppenbart inte fyllt någon egentlig myndighetsfunktion på många år!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s