100, del 17 av 20.

Medan jag ändå är igång…typ.

¤

¤

100 oförglömliga filmögonblick
del 17 av 20

[trailer edition]

 Man skulle kunna argumentera att en filmtrailer inte är ett filmögonblick, men just trailers har länge varit en av de viktigaste delarna i marknadsföringen av nya filmer.
Spännande trailers för kommande filmer är något man förväntar sig då man går på bio för att se en nyutkommen film – och man (jag i alla fall) har blivit mer eller mindre besviken de få gånger då den film man betalat för att se startar bara sådär, helt utan att inledas av ett gäng schysst redigerade filmtrailers.
 Så det känns som att denna lista inte skulle vara helt komplett utan ettt segment med fem oförglömliga film(trailer)ögonblick!

Godzilla, 1998
 Visst, jag ska inte sticka under stol med att jag tycker att den här filmen är usel! Den tar över spaden från Independence Day och lyckas, trots att man trodde att det inte var möjligt, gräva latringropen ÄNNU djupare – och sätter sig sedan där på botten och väntar på biljettintäkterna.
 Men, det här gäller trailers – inte filmer – och teasertrailern för Godzilla, visad på bio i Sverige i maj 1997 – nästan ett och ett halvt år innan den officiella sverigepremiären i september 1998, är onekligen något man kommer ihåg!
 Den leker med faktumet att Jurassic Park 2 var på ingång (premiär i mitten 1997), och man förutsatte därför att det var en trailer för den. Den trista läraren leder sin skolklass genom New Yorks Museum of Natural History och proklamerar med sin monotona stämma att Tyrannosurus Rex var “one of the largest predators who ever lived on our planet”
 …och då dimper Den Där Foten ner!
 Till och med jag, som aldrig någonsin varit ett fan av de japanska Godzilla-filmerna, kände hur det började vattnas i munnen!
 TriStar körde med en massiv marknadföringskampanj för sin film, men då filmpremiären närmade sig körde jag en egen liten kampanj på jobbet och fick, on the day, med mig över 20 personer till Rigoletto 1…vilket visade sig vara jäkligt dumt, eftersom den sög fet hästpung – och jag fick skulden för det!!
Men den där teasern, från maj 1997, går inte av för hackor…

Die Hard 2: Die Harder, 1990
 Ibland, då man ser en dålig trailer för en film som faktiskt är ganska bra, önskar man att man själv fick sitta där och påta ihop filmtrailers. Redigera, dubba ljud och lägga på maffiga texrader. Kort sagt; klippa och fixa och göra sin alldeles egna lilla minifilm av den redan befintliga filmen.
 I en del fall kan man inte låta bli att fundera över ifall trailerredigerarna ens är intresserade av den film de klipper ihop, eller om det bara är “deras jobb” och att de ibland låter händerna jobba per automatik – utan att låta själ och hjärta vara med i projektet…
Jag har klippt ihop många filmtrailers i huvudet, och känner ibland att jag rent instinktivt skulle kunna göra det så mycket bättre!
 MEN – den råder ingen tvekan om att den kortare trailern för Die Hard 2: Die Harder är gjord AV ett fan, FÖR fans. Personen som gjort denna har antagligen suttit vid redigeringsapparaterna och haft alldeles fantastiskt roligt – och det är precis såhär, ned till minsta lilla klipp, jag skulle ha gjort den själv (om jag kunnat)!

Chicken Run, 2000
 Filmtrailers som öppet spoofar andra filmer och filmtrailers tyder ibland på viss fantasibrist hos filmmakarna/trailerredigerarna. Men i fallet Chicken Run kan man absolut inte klaga på fantasibrist – trots att filmen i sig är en underbart skruvad variant av The Great Escape.
 Nedanstående trailer gör ett vågat (och extremt lyckat) försök att mixa genrer, då den parar ihop leranimerade hönor med Tom Cruise och John Woo – i vad som måste vara den bästa Mission Impossible 2 (M:I-2) spooftrailern någonsin!
 Trailern följde en kampanj där Chicken Run marknadsfördes som C:R-1.
Genialiskt!

Cliffhanger, 1993
 Stallones muskelrulle, regisserad av finnen Renny Harlin, platsar inte på nån lista över vare sig oförglömliga filmer eller oförglömliga filmögonblick (till och med de flesta av actionbitarna i Cliffhanger är tragiskt lätta att glömma bort). Men den första officiella biotrailern, dialoglös och tjusigt ihopsatt till musik, är desto bättre.
 Det som dock gör den till ett mer eller mindre måste här är faktumet att den stora lockelsen, det som fick den actiontörstande 13-åringen i mig att dreggla och sluddra fram att DEN måste jag se, var borttaget ur den slutgiltiga produkten!
 Det pulshöjande ögonblicket man bevittnade då man satt där i biosalongen – läste orden “HANG ON” på duken och i trailerns klimax såg Stallone handlöst kasta sig ut över kanten och segla ut i luften – hittar man ingenstans i filmen.
 -Nåja, c’est la vie!
Men trailern är fortfarande förbannat bra…

GoldenEye, 1995
 Pierce Brosnans övertagande av rollen som James Bond var väntat.
 -Han var påtänkt för rollen redan 1981, men ansågs för ung.
 -Skulle fått den 1983 och 1985, men var kontrakterad till Remington Steele.
 Så när Timothy Dalton inte längre skulle spela Bond (och Pierce Brosnan inte längre skulle vara Remington Steele) var det äntligen dags!
 Man kan såklart debattera huruvida Brosnans filmer är bra eller inte – jag hävdar bestämt att Brosnan är bra som Bond, men att filmerna han “tvingades” göra dessvärre är några av de sämsta i seriens historia.
 Jag är dock inte ensam om att tycka att GoldenEye-trailern, som introducerade honom till världen som James Bond, är en av de mest effektfulla trailerna någonsin – alla kategorier! Den subtila bondmusiken ackompanjerar den förklarande texten, och in kommer den där silhuetten man blivit så van vid…och iskallt skjuter bort texten tills bara det mest basala finns kvar.

You expecting someone else?

 -Obetalbart!
 Notera även gärna, den som hinner, att då de sista orden – “CHRISTMAS 1995” (filmens release) – bokstav för bokstav hastigt tonar bort från skärmen, så är det de till synes slumpmässigt utvalda bokstäverna/siffrorna “M”, “1” och “5” som försvinner sist… Som i MI5, Brittiska Underrättelsetjänsten, James Bonds arbetsgivare. 🙂

Advertisements

One thought on “100, del 17 av 20.

  1. Mitt tillägg till sköna filmögonblick: Tom Cruise, Magnolia; “Respect the Cock!” Eller hela hans insats i Tropic Thunder. Fånigt filmögonblick: när en skurk i På Dödlig Mark (Steven Seagal) säger om sjömåsen, med beundran i rösten: He´s the kind of man who would drink gasoline just to piss on your campfire.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s