Vad är egentligen konst?

Hade ingen aning om att det ute på Umedalen (eller säger man kanske “i” Umedalen?) tydligen finns en sorts park – eller egentligen en massa grönområden inklämda mellan offentliga/kommunala byggnader, och att det bland denna grönska står uppställt en mängd olika konstverk.
Skulpturer, av extremt varierande typ.

Stefan hade bestämt sig för att åka dit i tisdags när jag jobbade, så under ett par timmar vandrade vi runt där och jag passade då på att, med mobilkameran, fotografera de allehanda verken…

Redan vid infarten och på parkeringen möttes man av ett par välvilliga skyltar:

Skulpturpark_Tillåtet Skulpturpark_Sport förbjuden!

 ¤ Skönt att veta att allt är tillåtet!
 ¤ Men ännu skönare att se att det trots den tidigare skylten råder sportförbud!

Skulpturpark_skorstenshäst Skulpturpark_backhuset Skulpturpark_bronspojke

 ¤ Skorstenshäst!
 ¤ Ett “hus” gjort av tomglasbackar.
 ¤ En liten pojke i brons.

Skulpturpark_bronsdojjor Skulpturpark_skidvägg Skulpturpark_klassresa

 ¤ Fler detaljrika bronsskulpturer, denna gång ett par slitna gympadojjor.
 ¤ Vi hittade även ett skidhus…
 ¤ …och en bro gjord av stolar (ett verk som hette “Klassresa”).

Skulpturpark_flaggstångsskog Skulpturpark_bathtub graveyard

 ¤ En mängd flaggstänger… (tror att det verket hette “Snårskog”)…
 ¤ …samt en kyrkogård för gamla badkar! (det näst häftigaste konstverket).

Häftigast?
Den kusliga raden av rockar som hängde bland träden – som direkt fick mig att tänka på de obehagliga “The Auditors” från Terry Pratchetts Discworldböcker!

Skulpturpark_rockar på kö

Det är mycket konst i debatterna här i Umeå just nu, mycket för ett par ruttna träd i Rådhusparken som, istället för att plockas bort helt, har kapats ett par-tre meter upp (kronan har med andra ord tagits bort) och sedan har en motorsågskonstnär (ja, det är TAMEJFAN konst!!!) format de kvarblivna stammarna till stora rosliknande skulpturer.
“Fult” och “Hötorgskonst” har de kallats, och ett par “riktiga” konstnärer har proklamerat att “det där är minsann inte konst” – men vem fan avgör egentligen det?!
Är rockar hängades bland träden mer konst än en trädstam formad till en ros?
Kan man med rent samvete halvt om halvt begrava ett galvaniserat badkar och kalla det konst så bör väl en detaljrikt utsågad träros åtnjuta samma förmåner?

Personligen tycker jag att det är ett genidrag av Kommunen (antar jag att det är) att istället för att ta bort träden och lämna ett par tomma platser i raden (de står på rad längs med parkens ena sida) så tar de bort kronan, släpper därmed in mer ljus i den på sommaren flitigt använda parken och lämnar ett par färggranna monument kvar på platsen…

TRÄROS_1 TRÄROS_2

De där sviniga kulturelitisterna till “konstnärer” anser att de två skulpturerna är en skymf för stan, men de skulle garanterat inte ens kunna använda en motorsåg till att såga av en 15-centimeters trädstam.
Ett av deras argument mot de två skulpturstammarna är att de “hidösa” verken helt förintat Umeås chanser att bli kulturhuvudstad 2014 (något det satsas Resurser – ja, med stort “R” – på i den här stan!). Jag skulle dock vilja påstå att så länge Umeå i stort och innerstan i synnerhet efter varje helg förvandlas till ett enda, rikligt utsmyckat, kollektivt konstverk kallat “Skräp På Mark” så är den chansen rättmätigt bortblåst i alla fall!

Välkommen till Kulturhuvudstaden 2014, akta så att ni inte trampar i något.

Och apropå konst – ett av mina absoluta favoritverk är de där plastsilarna som ligger i botten av urinoarerna på SF Filmstaden Umeås toaletter… 🙂

AKTA SKORNA!

Spontanskapade förresten själv ett konstverk igår, jag kallar det “Satan i helvete!”

SATAN!

Advertisements

2 thoughts on “Vad är egentligen konst?

  1. Jag tycker att rosorna är fina, en bra ide istället för “stubbar”. Konst för mig kan vara konst-igt för nån annnan och tvärtom. “Hötorgskonst”, vill jag påstå, är ett förlegat begrepp, det har mer blivit “kult” istf “usch”.

  2. Samma konstnärsmuppar som sade om Anna Odell (låtsaspsykbrytkonstfackstudenten)att “allt är konst bara man tycker att det är det” är ofta lika snabba med sådan här elitism, det viktigaste är ju att ha motsatt åsikt till gemene mans.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s