100, del 18 av 20.

Här kommer för 18:e gången fem filmsekvenser som jag tycker borde ha etsat sig fast på näthinnan hos alla de som någon gång i sina miserabla liv varit lyckliga nog att se filmerna där de finns med…

Ja, ja, ta det lugnt.
Det är bara två kvar nu.

(inte för att jag inte kommer hitta fler ursäkter att skriva liknande bloggar)

¤

¤

100 oförglömliga filmögonblick
del 18 av 20

Finding Nemo, 2003
 I den långa – i stort sett obrutna – radda succéfilmer som Pixar gjort är Finding Nemo den allra bästa. Den är egentligen fylld till bredden med scener som skulle platsa på en sån här lista (och det säger jag utan att för den sakens skull reducera den till en rad löst sammanfogade skämt, det finns en riktig story där också!). MEN, eftersom jag inte med hjärta kan placera hela filmen här så tvingas jag välja…och efter en svår urvalsprocess, där Barry Humphries Australiensiska haj Bruce var den som envist hängde kvar till allra, allra…näst sist), har jag kommit fram till att den skönt avslappnade, flummiga extremsportaren till havssköldpadda trots allt är värdig platsen!
 Det är regissören själv, Andrew Stanton, som gör rösten till sköldpaddan Crush, och han lyckades helt uppenbarligen gräva fram sin inre 60-talsflummare.

Klippet nedan kombinerar de enda två scenerna som Crush är med i.

A League Of Their Own, 1992
 Penny Marshalls komedi/sportfilm/chickflick har vissa tendenser att då och då bli översentimental. Räddningen från dessa tillfälliga kaskader av sockersött sörja heter Tom Hanks! Hanks karaktär, det före detta basebollproffset Jimmy Dugan, är en av de bittraste figurerna som någonsin existerat på film. Men den beska, syrligt elaka karaktären hindrar honom inte från att leverera några av filmens mest obetalbara repliker, som till exempel då han pratar med baseboll-lagets ägare, Walter Harvey.

Walter: You kind of let me down on that San Antonio job.
Jimmy: I, uh, yeah, I, uh… I freely admit, sir, I had no right to… sell off the team’s equipment like that; that won’t happen again.
Walter: Let me be blunt. Are you still a fall-down drunk?
Jimmy: Well, that is blunt. Ahem. No sir, I’ve, uh, quit drinking.
Walter: You’ve seen the error of your ways.
Jimmy: No, I just can’t afford it.
Walter: It’s funny to you. Your drinking is funny. You’re a young man, Jimmy: you still could be playing, if you just would’ve laid off the booze.
Jimmy: Well, it’s not exactly like that… I hurt my knee.
Walter: You fell out of a hotel. That’s how you hurt it.
Jimmy: Well, there was a fire.
Walter: Which you started, which I had to pay for!
Jimmy: Well, now, I was going to send you a thank-you card, Mr. Harvey, but I wasn’t allowed anything sharp to write with.

 Men ovanstående ordväxling till trots, den mest oföglömliga scenen är den då Jimmy Dugan dyker upp på sitt nya jobb, som coach åt det kvinnliga basebollaget, så förbannat bakis att han troligtvis fortfarande är full, och ställer sig vid pissrännan i (för tillfället damernas) omklädningsrum…och börjar en episk piss-session!

TYVÄRR är detta klipp pga upphovsrättsblaj inte tillgängligt.
Men det finns däremot en kompilation av Tom Hanks film-pissar (ja, det är sant), där denna scen i upphackat format, finns med. 🙂

E.T. The Extra Terrestrial, 1982
 Tänker inte säga mer än att jag FORTFARANDE inte kan låta bli att böla när den där förbannade lilla skrynkliga rymdvarelsen äntligen åker hem igen…

Pulp Fiction, 1994
 Ännu en kortfattad presentation, för av alla obetalbara, minnesvärda och i största allmänhet citatvänliga scener/dialoger i Tarantinos monsterhit…så väger den enda långa monlogen, av mästaren Christopher Walken, allra tyngst!

Raiders Of The Lost Arc, 1981
 Inledningen i denna film behöver ingen introduktion!

Advertisements

One thought on “100, del 18 av 20.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s