What’s Up, Doc?

WUD_cover

OBS! Endast människor som är lika detaljfixerade och maniskt
intresserade av film (eller mer specifikt ovanstående film)
rekommenderas att klicka sig vidare på "mer" länken.
Övriga gör bäst i att hålla sig på behörigt avstånd.
You have been warned!

¤

¤

Tog med ett gäng filmer till jobbet igår (för att stävja långtråkigheten). Bland filmerna fanns Peter Bogdanovich’s What’s up, Doc? – en av de roligaste filmerna som någonsin gjorts!

Barbra Streisand och Ryan O’Neal i en springa-i-dörrar fars på hög nivå, fylld till bredden av snabba, sylvassa repliker och med en intrig kretsande kring fyra identiska väskor.

WUD_coupling

Man kan såklart bara luta sig tillbaka och låta hela den bisarra, röriga (men mäkligt logiska) och fruktansvärt roliga handlingen rulla på – vilket rekommenderas för förstagångstittaren – eller så kan man sitta där framför tv’n, med papper och penna i högsta hugg, och försöka hålla ordning på väskorna. För Bogdanovich har inte fuskat – det GÅR att följa väskskiftena, det är bara inte särskilt lätt!

WUD_Once upon a time

Jag hade tråkigt, så here goes…

De fyra väskorna innehåller:
 –Stenar (speciella sådana)
 –Kläder (och böcker)
 –Juveler (värdefulla)
 –Dokument (hemliga)

Parterna inblandade i väskskiftena är:

WUD_Howard
Osäker kille med Cary Grant-glasögon.
Förlovad(?) med Eunice.
Hittas: I rum #1716, på Hotel Bristol.

WUD_Eunice
Bossig dam med oerhört gäll röst.
Howards fästmö.
Hittas: I rum #1714, på Hotel Bristol.

WUD_Judy
Stornäst tjej med ännu större attityd.
Hänger på Howard på ett plåster – och kallar honom för Steve.
Hittas: I vilket rum som än råkar vara olåst, på Hotel Bristol.

WUD_Mrs Van Hoskins
Flashig puma med diamantkomplex.
Hennes Juvelväska är hett eftertraktad av Fritz.
Hittas: I rum #1715, på Hotel Bristol.

WUD_Spy Guy
Nervös kille som lever efter slagordet “The people have a right to know!”.
Biter på naglarna och spanar konstant efter CIA Guy.
Hittas: I rum #1713, på Hotel Bristol.

WUD_CIA Guy
Svettig kille med begynnande flint, från onämnd regeringsbyrå.
Bär konstant runt på en golfbag – och anser sig därmed jobba undercover.
Hittas: I rum #1717 (eftersom det var olåst), på Hotel Bristol.

WUD_Fritz
Slemmig hotellreceptionist med rödflammigt ansikte.
Trånar efter Mrs Van Hoskins Juveler.
Hittas: I Hotel Bristols reception.

WUD_Fritz' Guy
Fetlagd kille som jobbar för Fritz och vars sociala färdigheter = noll!
Anställd som Hotelldetektiv, men skulle nog hellre fritera pommes på McD.
Hittas: Lite varstans på Hotel Bristol.

WUD_The Thugs
Tre brutala killar som slår först…men frågar inte sedan.
Väntar på att Fritz’ Guy ska leverera en väska full med dyrbarheter.
Hittas: Nere vid hamnen, på 459 Dirello Street.

Då filmen inleds är vässkorna uppdelade på följande sätt:

Stenar – Howard

Kläder – Judy

Juveler – Mrs Van Hoskins

Dokument – Spy Guy

Vid nedan angivna tidpunkter under den 93 min långa filmen sker sedan följande:

00.10.02
Eunice tar över väskan innehållandes Stenar, hon tar med den till sitt rum, #1714. (Howard och Eunice har skilda rum).

00.17.05
Judy (och hennes väska med Kläder) gömmer sig i Howards rum (#1716) medan Howard är på en musikforskarkongress.

00.20.17
Judy lämnar Howards rum, men låter väskan med Kläder stå kvar.

00.21.20
CIA Guy tar sig in i Mrs Van Hoskins rum, #1715, och plockar med sig väskan med Juveler (i tron att det är de hemliga Dokumenten). Han gömmer sig sedan i rum #1717.

00.26.10
Eunice lämnar sitt rum, #1714, men låter väskan med Stenar stå kvar.

00.26.33
Spy Guy tar sig in i rum #1715 (Mrs Van Hoskins rum) och gömmer väskan med Dokument bakom en kudde i garderoben. Han smyger sedan tillbaka till sitt rum, #1713, och lämnar sedan hotellet – tomhänt.

00.27.11
Fritz’ Guy tar sig in i #1715, i jakt på Juvelerna.

00.28.34
Fritz’ Guy ringer från #1715 ner till receptionen och meddelar Fritz att han har väskan med Juveler (men han har såklart tagit Dokumentväskan istället).

00.28.54
Fritz’ Guy tror sig inte kunna ta sig ut osedd med Dokumentväskan, utan gömmer den långt in under sängen i rum #1714 (Eunice’s rum). Lite längre fram under hennes säng står även väskan med Stenar.
Han lämnar sedan hotellrummet (samtidigt som Spy Guy kommer tillbaka till #1713).

00.33.38
Fritz knackar på hos Eunice, #1714, för att lura till sig Dokumentväskan som gömts därinne av hans klantige hantlangare. Han spånar på om att han letar efter en orm som sluppit lös – och lämnar till sist rummet med vad han tror är Juveler…vad som BORDE varit Dokument…men innehållet i den väska han tar med sig innehåller såklart Stenar!

00.34.37
Fritz ställer tillbaka väskan han tagit (Stenarna) på sängen i Mrs Van Hoskins rum (#1715), i tron att han lyckats återlämna hennes Juveler innan hon upptäcker stölden.

00.38.44
Eunice tar väskan hon har under sängen (Dokumenten – som såklart tror är Howards Stenar), och ställer dem utanför dörren till Howards rum, #1716.

00.39.31
Howard kommer sent omsider tillbaka från kongressen och tar med sig Dokumentväskan in på rummet (#1716), omedveten om att Judy återigen tagit sig in dit och just för tillfället tar sig ett skumbad.
Han ställer Dokumentväskan i garderoben.
Judy har sin väska med Kläder med sig in i badrummet.

00.42.55
Fritz’ Guy är på väg in till #1717, det tomma rum som CIA Guy (och Juvelväskan) fortfarande gömmer sig i, och för att undvika konfrontationen klättrar CIA Guy ut genom fönstret och börjar hasa sig fram längs med avsatsen där utanför – gissningsvis 17 våningar upp.

00.43.10
Fritz’ Guy tar sig in i #1717 och smyger därifrån in till #1715 (där Mrs Van Hoskins nu ligger och sover) för att hämta Juvelerna.

00.44.33
Howard flyttar Judys Kläder från badrummet ut i stora rummet.

00.44.38
Med hopp om guld och diamanter tar sig Fritz’ Guy ut från #1715 tillbaka in till #1717…med en väska full av Stenar.

00.44.44
Spy Guy tar sig in till #1715 för att hämta Dokumentväskan, men upptäcker att den är borta! Han smyger då in i det olåsta rummet tvärs över korridoren, Euinces rum – #1714.

00.45.15
Fritz’ Guy skyndar från #1717 till #1711 med Stenväskan i högsta hugg.

00.46.55
CIA Guy har vid det här laget hasat sig runt husfasaden och faller in genom fönstret i Howards rum, #1716, hållandes Juvelväskan (och sin förbannade golfbag) i ett hårt grepp. Där inne blir han omedelbart involverad i ett frenetiskt släckningsarbete. Hans väska (Juvelerna) blir sedan kvar i rum #1716.

00.47.22
Spy Guy smyger in i #1716 mitt under ovan nämnda släckningsarbete och snappar åt sig vad han tror är Dokumentväskan – men det är såklart Judys Kläder!
Han tar sig sedan tillbaka till sitt rum, #1713.

HALVLEK!

Vi kan nu summera hur det ser ut såhär långt.
Howard har Juvelerna, Judy (som gömt sig på hotellets vindsvåning) har Dokumenten, Spy Guy har väskan full med Kläder och Fritz’ Guy har burit ner väskan med Stenar till hotellets källare.

Howard hamnar, genom ett osannolikt sammanträffande, på vindsvåningen tillsammans med Judy. De kommer på sätt och vis överens om att de två passar bättre ihop än Howard och Eunice någonsin gjort, och efter ett tag tar de hissen ner tillsammans.

00.57.03
Spy Guy får syn på Howard och ser att hans väska (Juvelerna) är likadan som den han har. Han öppnar sin egen väska, upptäcker att den är full av kläder och beger sig till den adress han råkat höra att Howard var på väg, 888 Russian Hill (Frederick Larrabees hem).

00.57.21
Fritz instruerar sin klumpiga kollega att ta väskan (Stenarna) till The Thugs på 459 Dirello Street. Judy, som råkade höra Fritz instruktioner, ringer genast till Eunice i rum #1714, låtsas vara Sylvia-Louise, Frederick Larrabees sekreterare, och ger henne en ny adress att åka till…459 Dirello Street!

01.00.25
Eunice anländer till 459 Dirello Street, i lagom tid för att rädda Fritz’ Guy från att bli slagen gul och blå av The Thugs – för att han kommit dit med en väska full med Stenar!

01.01.13
Howard och Judy anländer till 888 Russian Hill. Efter lite småprat ombeds Howard redogöra kring sin musikforskningsteori.
Han öppnar sin väska – Juveler!
Eftersom Judy har en likadan väska provar han hennes – Hemliga Dokument!

01.03.18
Spy Guy dyker plötsligt upp hos Frederick Larrabee, hållandes väskan med Kläder. Han vill ha en av Howard och Judys väskor.

-Which one?
-Either one! Just slide it over here!

Medvetet eller omedvetet (vem vet) väljer Howard att behålla den dyrbara Juvelväskan och skickar istället över väskan med Dokument. Smart tänkt!

01.03.34
Innan Spy Guy ens hunnit öppna väskan han tvingat till sig så dyker CIA Guy upp på övervåningen, viftar med en pistol och vill ha en väska, inte heller han bryr sig längre om vilken.
han pekar mot Spy Guys väskor (han har ju för tillfället två).

-Throw that up here!

 Även Spy Guy visar prov på intelligens och väljer att kasta upp Kläderna, med andra ord den väska han redan VET är värdelös.

01.03.55
Så fort CIA Guy fångat Klädväskan stormar The Thugs in – släpandes på Eunice och Stenväskan. De tvingar CIA Guy att kasta ner väskan han just fått och sparkar sedan undan väskan med Stenar.

Utan någon som helst självbevarelsedrift kastar sig CIA Guy – med golfbag och allt – från övervåningen, landar på en av The Thugs…och sedan är fighten ett faktum!

01.05.11
Mitt i allt oväsen, kaos och förvirring sliter Howard och Judy åt sig de fyra väskor och drar iväg – med ALLA i släptåg!

Howard och Judy har de fyra väskorna från denna punkt, och när alla till sist blir arresterade, ställda inför domstol och antingen fängslade, bötfällda eller frisläppta så hamnar väskorna slutligen hos Howard (Stenar), Judy (Kläder), Mrs Van Hoskins (Juveler) och CIA Guy (Dokument).

The End!

Räknar man från första till sista väskbytet blir det ca ett byte per två minuter. Ganska fantastiskt att producenten, regissören och författaren Peter Bogdanovich lyckats hålla ordning på dem.

Det enda jag egentligen kan anmärka på är att det är märkligt att Judy lyckas byta kläder minst två gånger efter “Halvlek” – trots att Spy Guy har hennes väska…

🙂

WUD_SEXY!
Jag kan inte låta bli att tycka att hon är för djävla sexig i den här filmen!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s