LUCIA MOVIE NIGHT 2010!

 Jag vet att ni väntat på någon sorts recension av kvällen och filmerna.
Ber om ursäkt att det dröjt – en massa saker har haft högre prioritet…

Men nu så!

Jag börjar med de tre filmerna (i KORTHET) och tar kvällen som helhet längre ner.

Film #1 var:

Regi: Will Gluck
Med: Emma Stone, Amanda Bynes, Dan Byrd m fl.
(I småroller fanns även: Thomas Haden Church, Lisa Kudrow,
Malcolm McDowell, Stanley Tucci och Patricia Clarkson)

Handling: High School-studenten Olive Penderghast (Stone) önskar att hon var mer synlig för resten av omvärlden. När det börjar spridas ett – osant – rykte om att hon haft sex, och hon märker att alla plötsligt vet vem hon är, så är hon snabb på att underblåsa ryktena…som snabbt blir fler, värre, obekvämare och till sist omöjliga att kontrollera.

 Med en snabb, sylvass dialog plöjer Easy A igenom 80-talsklichéer som vore de käglor i en bowlingmatch! Men de många smarta skämten (i en extremt smart story) gör att det aldrig känns som något annat än vad det faktiskt är; En kärleksfull hyllning, delvis till 80-talets många ungdomskomedier, men i allra högsta grad till John Hughes (†2009) och dennes oerhört framgångsrika stil!
(7 av 10)

Efter Easy A fick vi peta på oss 3D-glajjer och kolla in 20 minuter med valda scener ur TRON: Legacy….som inte bara verkar spännande, den hade även FANTASTISKT ljud (hela kroppen vibrerade!!!) och jäkligt schysst 3D. Åsså har den ju Jeff Bridges – som alltid är intressant!

Film #2 var:

Regi: Ben Affleck
Med: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Jon Hamm, Pete Postlethwaite m fl.

Handling: Doug McRay (Affleck) blir förälskad i den gisslan han och hans gäng tog under det senaste bankrånet de utförde. Han försöker klara av att planera sin nästa (och sista) stora stöt, samtidigt som han bygga ett förhållande med sin tidigare gisslan – utan att avslöja för henne vem han egentligen är.

 The Town är inte Afflecks regidebut, det är inte hans första egenskrivna manus som filmats och det är långt ifrån hans första film som skådespelare. Och skulle filmen eller Affleck vinna en Oscar™ under den kommande årsceremonin (rykten går nämligen åt det hållet) så blir det inte ens första gången han vinner en sådan statyett!
 Men jag vågar påstå att det är denna film han kommer bli ordentligt respekterad för, och antagligen den som hela hans framtida (förutspår jag: LYSANDE) karriär kommer bygga på!
 -Det är en tajt, välspelad och spännande film som man faktiskt MÅSTE se!
(9 av 10)

Film #3 var:

Regi: Edward Zwick
Med: Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Oliver Platt, Hank Azaria m fl.

Handling: Jamie Randall (Gyllenhaal) försörjer sig som läkemedelsförsäljare, och träffar genom sitt jobb den cyniska, självdestruktiva Parkinsonpatienten Maggie Murdock (Hathaway). Jamies karriär tar fart (tack vare Viagras intåg på marknades) samtidigt som han inleder ett bisarrt förhållande med Maggie.

 Intressant upplägg och många bra skådisar, men…..
Det är svårt att inte tänka tanken att skådespelare med “utan-kläder-exhibitionististiska” tendenser ser de stora filmbolagens independent bolag (i detta fall Fox 2000) som en bra ursäkt att klä av sig inför kamerorna. Lite som att resonemanget går nåt i stil med “Det är lågbudget, för ett pålitligt independentbolag…då måste det ju vara KULTUR!” Och vips är det okej att visa upp nästan vad som helst.
Nåja, nu var inte Love and other drugs fullt så illa som jag låter påskina och jag är långt ifrån pryd av mig, all nakenhet och alla sexscener var bara onödigt frekventa – betydligt mer frekventa än storyn krävde.
Och btw, inte ens när VonTrier gjorde det i Idioterna så kändes det som kultur.
(3 av 10)

 Jag befann mig ju under årets Lucia Movie Night i Stockholm, och där körs den på klassiska biografen Rigoletto! (Visst, det körs tre andra LMN utanför city, men de är ju bara till för förortspöbeln, så de skiter jag i!)

 Rigoletto, med sina ca 950 platser och gigantiska filmduk, är ett veritabelt monster till salong! Att den på senare år upphottats med nya bekväma säten – med bullriga sub-woofers gömda inuti stolarna – gör knappast saken sämre.

 Rigolettos Lucia Movie Night får pluspoäng för följande:
 -Man fick behålla jackan på! =Ingen tvångsmässig garderob som i Umeå.
 -MAKALÖST ljud i salongen!!!

MEN, däremot delas minuspoäng ut för dessa saker:
 -Goody-bag’en delades inte ut i samband med entrén! Nu fick alla 950 personer först köa för att komma in – och mellan film 1 och 2 sedan köa IGEN för att hämta sin påse… Kaos, ingen tid att gå på muggen och, framförallt, jobbigt köande!
 -Det blev GRISVARMT i salongen mot slutet av varje film! Trodde faktiskt att jag skulle bryta ihop under sista kvarten av The Town. Mellan filmerna öppnades nödutgången, varpå den -12gradiga luften forsade in. Skönt först, men eftersom dörrarna hölls öppna i nästan 20 minuter så blev det snabbt bister vinterkyla i salongen…
-Onumrerad sittning! Vilken total miss att inte köra numrerat! Ovana LMN-besökare försökte sig på att byta sittplats i pauserna, och personalen var tvungen att säga till att “så gör man inte under LMN”. Men hur skulle man kunna veta det – eftersom ingen fått en faktiskt sittplats? Numrerad sittning = mindre kaos. Numrerad sittning innebär även att man slipper säga till alla personligt-utrymme-försvarande människor att de ska flytta ihop för att alla ska få plats.
-TITEL AVSLÖJADES INNAN FILMERNA STARTADE!!! De första åren på LMN i Umeå var det irriterande att inte veta vad det var för film man skulle se förrän titeln dök upp på duken, men det har liksom blivit en del av hela grejen och det känns nu som att det SKA vara så… Så när Rigolettos personal sade “Vill ni veta vad ni ska se för film?” trodde jag att de skämtade. Men icke!

Nästa LMN blir förhoppningsvis på hemmaplan igen! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “LUCIA MOVIE NIGHT 2010!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s