Puzzle: solved!

 Blev “förkyld” i september förra året, med horribla nysattacker och vansinnig snora som följd. Trodde att det skulle gå över efter ett tag, som förkylningar normalt sett brukar göra, men ack så fel jag hade…

 Var på Trångsunds Vårdcentral i november (eftersom jag under denna tidsperiod bodde nere i Stockholm), och fick Nasonex, en kortisonnässpray, utskriven – som jag använde i de tio dagarna läkaren föreskrev. Och sedan i ytterligare tio dagar – eftersom det var sagt att om de första tio inte hjälper så kunde jag fortsätt i tio dagar till.

 -De sammanlagt tjugo dagarna hjälpte inte.

 I slutet av december 2010 fram till mitten av januari 2011 hade näsan helt täppt igen, och inte särskilt ofta MED nåt särskilt, utan den vara bara igensvullen. TOTALT igensvullen! Så pass igenkloggad att det slog lock för öronen varje gång jag svalde – eftersom luften då inte hade någonstans att ta vägen så den försökte pressa sig ut genom mina öron.

 I mitten av januari i år var jag på Mariehems Hälsocentral här i Umeå, där läkaren Mats Andersson såg till att ta en JÄKLA massa prover, plus att han remitterade mig till ÖronNäsaHals-kliniken på Norrlands Universitetssjukhus.
Två månader efter hälsocentralbesöket (under vilken tid jag enligt Mats anvisningar tagit Nasonex VARJE dag) kallades jag till ÖronNäsaHals.

 Det var ett så kallat kandidatbesök, vilket innebär att det är läkarkandidater som gör allt från genomgång till undersökning – såklart med översikt av en lärare… Och ska jag vara ärlig så föredrar jag faktiskt dessa besök, eftersom det innebär att den som undersöker måste vara sådär löjligt noga med allt, och ibland till och med måste göra saker två gånger så att läraren ser och kan godkänna.
Nåväl, den läkarkandidaten som tog hand om mig (en tjej som till mitt stora nöje hette Frisk i efternamn) var mycket trevlig – och, precis som alla läkare, ISKALL om händerna! 🙂
 Hon pratade, kände och klämde, sprayade bedövningsspray i min näsa och stoppade sedan en kameraslang i den! Det gjorde inte jätteont (trots att det mot slutet av undersökningen var blod på kameralinsen) men det var ruggans obehagligt!
Den undervisande läkaren tyckte att jag skulle vara ett bra undervisningsexempel, så efter att ha frågat mig om det var okej (vilket jag tyckte att det var) kallades ytterligare fem-sex kandidater in i rummet, lamporna släcktes åsså stirrade alla intensivt på skärmen där mitt näsinnehåll visades upp, medan läraren agerade berättarröst:

 Här ser ni polyperna, hela vägen bak. Och så ser ni att det även är en Septum Deviation, vilket gör den vänstra näsborren trängre än den högra…

 Jag försökte hänga med, men det var svårt att göra det, fotografera och samtidigt försöka ignorera att en slang sakta fördes längre och längre in i min näsa, och flyttades runt därinne…

 

Kontentan:
 -Jag har fullt med polyper i näsan! OCH jag har en “Septum Deviation” – en sned näsvägg.

Behandling:
 -Ska fortsätta med nässprayen samt äta en tiodagars monsterkur med kortisontabletter och sedan komma på återbesök om sex-åtta veckor.
Om det vid återbesöket visar sig att
 1) …polyperna krympt ihop, så är det bra där och jag får fortsätta med nässprayen.

Jag: Hur länge då?
Läkaren: Tillsvidare…
Jag: Aww maaan!

 2) …polyperna är kvar, så kommer de att opereras bort.

 Jag hoppas verkligen att polyperna är kvar, så att de kan operera bort dem – och jag slipper ta den där förbannade kortisonnässprayen resten av livet!

Advertisements

2 thoughts on “Puzzle: solved!

  1. Men guud – varför kan dom inte bara TA BORT DOM DIREKT! ad har man egentligen för användning av dom där polyperna??

    Jag är mäkta imponerad över att du lyckades vara så sansad och samlad att du faktiskt UPPFATTADE allt som sas OCH dessutom FOTADE – jag hade haft hyperpanik HELA TIDEN! :S Hatar allt som har med att föra in saker i näsan….*huuuu* (minns med skräck ett “näsprov” jag var tvungen att ta på T-sunds vårdcentral när jag var liten *dubbelhuuuu*)

    Kramis!

  2. Skönt att få veta vad det var i näsan och att det kommer att bli botat och klart. Se till att dom är kvar där så att dom blir opererade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s