TV-blogg 23/3 – 4/4

Det här blev så mycket att ni får klicka för att läsa mer…

Onsdag, 23 mars

The Bourne Identity, 2002
TV6, kl.21.00
Tagline:
“He was the perfect weapon,
until he became the target.”

 Orättvist kallad en “Bond-konkurrent” då den kom (samma år som Brosnans sista Bondfilm, Die Another Day) – orättvist mest för att Bourne är så mycket bättre! Något som syns tydligt i statistiken; Bourne tjänade in sin egen budget på mindre än två veckor – medan Die Another Day fick slita i en månad för att lyckas med samma sak.
 Det ultimata beviset kom dock 2006 (då Universal prånglat ut en likartad, minst lika populär – som i samma statistik när det gäller intjänad budget – Bourneuppföljare, och bara var ett år ifrån att släppa den sista delen i serien), då en ny sorts Bond hade premiär, Casino Royale, som rättmätigt “anklagades” för att vara mer Bourne än Bond.
 Den underbara kanalen TV6 har angett att de sänder denna på onsdagen, på torsdagen sänder de en två timmars making-of av Bourne Supremacy, och på lördagen följer de upp med Bourne Ultimatum… Detta kan ju vara fel, men det visar sig ju.

¤

City Of Angels, 1998
TV8, kl.21.00
Tagline:
“She didn’t believe in angels,
until she fell in love with one.”

 Amerikaniserad version av Wim Wenders Der Himmel über Berlin.
Inte en av Nic Cage’s starkaste, ej heller Meg Ryans finest moment. Men trots detta är den ändå sevärd, cheesy handling till trots.
 En ängel (Cage) blir kär i en kirurg (Ryan) och tvingas välja mellan de eviga plikterna och den jordliga kärleken…
 Viss varning utfärdas dock för gråtmilt slut – samt eventuellt utbrott av ilska då man inser att det tragiska slutet är så förbannat jävla onödigt!

¤

Torsdag, 24 mars

A View To A Kill, 1985
TV4+, kl.21.00
Tagline:
“Has James Bond finally met his match?”

 Långt ifrån en av de bästa Bondfilmerna, men däremot rankar denna films Bondskurk HÖGT upp på listan över bästa skurkar – och inte bara i Bondfilmer!
Christopher Walken gör den framavlade psykopaten Max Zorin till en av de mest minnesvärda karaktärerna någonsin!
 I en riktigt makaber scen dränker han en mängd oskyldiga gruvarbetare, och gapskrattande skjuter han sedan ihjäl de som lyckas undkomma vattnet – han avslutar med att titta på klockan och konstatera att “We’re right on schedule!”.

¤

Fredag 25 mars

Men In Black, 1997
TV4+, kl.20.00
Tagline:
“Protecting the Earth from the scum of the Universe.”

 Effektiv, snabb, oerhört rolig och extremt sanslös!
Kunde inte låta bli att se denna åtminstone två gånger på bio – kanske till och med tre.
De 90 minuterna filmen pågår känns som 60 (åtminstone då man ser den utan reklam) och Will Smiths klatschiga repliklevererande lyckas nätt och jämt stå pall för Tommy Lee Jones stenhårda pokeransikte.
 -Extra plus för Tony Shalhoub, som Jack Jeebs!

¤

Happy Gilmore, 1993
TV3, kl.21.30
Tagline:
“He doesnt play golf…
He destroys it.”

 En av Adam Sandlers bästa filmer – vilket inte säger ett enda dugg om man inte gillar Sandler. Men gör man det, och INTE har sett denna, så är det här något man inte bör missa.
 Hockeyspelaren Happy Gilmore har problem med allt från att kunna sikta ordentligt till att kontrollera sitt vansinniga temperament… Men vad han dock kan är att skjuta långt utav helvete!
 Massor av billiga skämt varvas med stunder av lysande humor!

¤

Gone In 60 Seconds, 2000
Kanal 5, kl.21.30
Tagline:
“Lock your car or it may be…”

 Nyinspelning av H.B. Halickis B-film från 1974 (i vilken Halicki själv står som manusförfattare, regissör, producent samt huvudrollsinnehavare).
Här är det Nic Cage och Angelina Jolie som delar huvudrollsplikterna, uppbackade av diverse hel- och halvkändisar i mindre roller.
 Spännande, om än ganska platt och intetsägande – om en ökänd, numera hederlig, biltjuv som tillsammans med sitt team måste stjäla 50 flådiga lyxbilar på en enda natt för att rädda sin puckade brors liv.

¤

A Fish Called Wanda, 1988
TV4, kl.22.40
Tagline:
“A tale of murder, lust, greed, revenge and seafood.”

 Långt ifrån lika vansinnigt bisarr som tidiga Monty Python-alster, och ett ANTAL pinnhål högre upp på stegen än “uppföljaren” Fierce Creatures.
Utan tvekan en av de bästa filmer John Cleese någonsin varit med i, och han lyckas göra den stela, lättgenerade engelsmannen till perfektion!
 Det är svårsmält att Svenska Filmcensuren ville klippa bort scenen då Kevin Kline stoppar ketchupdoppade pommes frites i näsan på Michael Palin, eftersom de ansåg att den föll under rubriceringen “utdraget våld”…
 –Wanda gick plus minus noll bara av intäkterna från lilla Sverige, totalt världen över spelade den in sin budget MINST 13 gånger om.

¤

The 6th Day, 2000
TV3, kl.23.25
Tagline:
“Are you who you think you are.”

 Inte bara EN Arnold Schwarzenegger – utan här är han klonad (ve och fasa)! Den här, tillsammans med ett gäng andra filmer han gjorde under åren före och efter denna, bidrog till att för gott spika igen locket på den kista där hans egen karriär lagt sig för att vila.
 -Undvik!

¤

Dave, 1993
SVT1, kl.00.40
Tagline:
“Dave Kovic was an ordinary guy
who was asked to impersonate the president.
When they gave him a chance
to make the country better…he did.”

 Seriöst en av de värsta tagline’s jag någonsin sett! Men en extremt underhållande film, några små plotholes till trots, om en kille som….ja, va fan ni läste ju hela handlingen i tagline’n!
 Kevin Kline och Sigouney Weaver huvudrollar, men det är Charles Grodin som tar hem priset för roligaste insats!

¤

Lördag 26 mars

National Treasure, 2004
TV3, kl.21.30
Tagline:
“In order to break the code.
One man will have to break all the rules.”

 Disneys sätt att profitera på såväl den extremt populära boken The Da Vinci Code (2003) som på sin egen populära äventyrsfilmserie Pirates Of The Caribbean (2003).
Symboltolkning, begravda hemligheter och rädda världen-grejer som är lite smårörigt, ganska spännande (om än bara för stunden) och slutligen lagom intressant.
 Nic Cage i den sorts hjälteroll han numera tycks kunna göra i sömnen.

¤

Memento, 2000
SVT2, kl.22.45
Tagline:
“Some memories are best forgotten.”

 Christopher Nolans spelfilmsdebut, och vilken jävla debut sedan!!!
Se till att inte vara alltför trött i huvudet om ni ska se denna, eftersom den inte bara leker med det linjära filmkonceptet – den kastar det helt och hållet åt sidan, och klipper friskt mellan en del av filmen (i svartvitt) där handlingen rör sig framåt och en annan (i färg) som man i sektioner får följa bakåt i tiden. För varje nytt steg bakåt förstår man mer och mer…och det gäller sedan att lägga de nya kunskaperna på minnet för att till fullo förstå de svartvita bitarna där handlingen går “åt rätt håll”.
 Virrvarret i åskådarens huvud sammanfaller bra med handlingen, i vilken en man utan närminne försöker lösa ett mordfall. Med bisarra ledtrådar tatuerade över hela kroppen gör han sitt bästa för att komma ihåg vem han är och vad han håller på med från den ena minuten till den andra…
 Huvudrollsinnehavaren Guy Pearce gör en fantastisk insats, men han hade inte kunnat prestera så mycket annat än A+ med det manuset!

¤

Hudson Hawk, 1991
TV3, kl.23.10
Tagline:
“Shy.
Sensitive.
Law-abiding.
Polite.
Respectful.
-I don’t think so.”

 Det här är en bisarr film, som jag betvivlar att särskilt många gillar. Det finns delar i den som jag helst skulle vilja radera bort från näthinnan (då Andie MacDowell talar delfinspråk till exempel), åsså finns det bitar som är sådär riktigt kissa-på-sig roliga.
 Problemet med Hudson Hawk är att den utger sig för att vara en schysst actionkomedi, men beter sig som en dålig Mel Brooks-parodi, utan vare sig rim, reson eller vettiga skådespelarinsatser – trots Bruce Willis!
 Var högaktuell under 1992 års Razzie-gala, då den vann ett Hallon för Sämsta Regi, Sämsta Film och Sämsta Manus, samt var nominerad för Sämsta Skådespelare samt Sämsta Manliga- och Kvinnliga Biroll. Åtta år senare blev den även nominerad till ett Hallon för 90-talets Sämsta Film.

¤

Söndag 27 mars

Luftslottet som sprängdes, 2009
SVT1, kl.21.00
Tagline:
Finns ingen svensk sådan, men på amerikanska posters står det
“There’s a storm coming.”

 Har inte sett denna, så jag kan ju inte riktigt säga om den är bra eller inte. Ville dock bara uppmärksamma att SVT nu nått den tredje (och sista?) delen i serien, vars två första delar jag faktiskt sett och någorlunda uppskattat – den första mer än den andra – och kommer därför se till att inte missa denna!

¤

Måndag 28 mars

Wild Hogs, 2007
Kanal9, kl.21.00
Tagline:
“Four guys from the suburbs hit the road…
And the road hit back.”

 En film som faktiskt hade kunnat bli riktigt bra!
Den börjar nämligen ganska kul, med fyra medelåldersgubbar (John Travolta, William H Macy, Tim Allen, Martin Lawrence) som skaffar varsin hoj och ger sig ut på de öppna vägarna för att upptäcka livet igen…typ.
 De träffar på natur de inte klarar av och människor de inte räknat med (som till exempel John C McGinleys hysteriskt roliga, gay-polis), åsså stöter de såklart på ett riktigt motorcykelgäng – lett av Ray Liotta, vars vrede de ådrar sig… Men eftersom detta är en Touchstone/BuenaVista-film (två bolag mer eller mindre sammansvetsade med Disney) så blir MC-gängets vrede som något ur en dålig barnfilm och Liottas annars så episka ilska känns lika hotfull som en låda stekspadar.
 -Ganska kul….ända tills den blir patetisk och trist.

¤

Torsdag 31 mars

The Living Daylights, 1987
TV4+, kl.21.00
Tagline:
“The new James Bond…
Living on the edge.”

 Timothy Dalton tog över efter Roger Moore, och även om det var ett tacksamt avbräck från en plastikopererad åldring till agent, så fick inte Dalton så mycket nytt att göra, utan Agent 007 drar vidare i samma hjulspår.
 Är dock något bättre än Daltons andra och sista insats, License To Kill.
 -Ser man dem i ordning så blir det riktigt förvirrande då den lättigenkännliga Joe Don Baker här spelar skurken Brad Whitaker – bara för att två filmer senare, i GoldenEye, dyka upp som schyssta CIA-agenten Jack Wade.

¤

Fredag 1 april

Charlie Wilsons War, 2007
SVT1, kl.22.00
Tagline:
“A stiff drink. A little mascara. A lot of nerve.
Who said they couldn’t bring down the Soviet empire.”

 Intressant, lågmäld Based On A true Story-grej, om hur krig styrs av politiska utspel och pengar snarare än vapen och dödsantal (som att det vore något nytt?!).
Såväl Tom Hanks som Julia Roberts är såklart utmärkta, men det finns egentligen bara en anledning att se filmen; Philip Seymour Hoffman.

¤

The Sum Of All Fears, 2002
TV4, kl.22.25
Tagline:
“27,000 Nuclear weapons.
One is missing.”

 Mer spännande än man kan tro, och en av få Hollywood-rullar där det horribla med kärnvapen inte bara pratas om – det visas!
 Ben Affleck, Morgan Freeman – kanske inte det starkaste radarparet någonsin, men filmen funkar faktiskt!
 -Vill man ha lagom mycket action, välj denna!
 -Vill man dock ha mer humor och snack, flippa över till SVT1.

¤

The Pledge, 2001
Kanal9, kl.23.05
Tagline:
“Detective Jerry Black
has made a promise he can’t break.
To catch a killer
he can’t find.”

 En av de där filmerna då Nicholson spelar sin egen ålder.
Man har inga problem att köpa hans Jerry Black som en gammal, trött pensionär, och ju längre filmen pågår – ju närmare slutet man kommer – desto mer hopplös känns hans strävan…
 Regisserad av Sean Penn, som var nominerad för en Golden Berlin Bear vid Berlin International Film festival samt en Palm D’Or i Cannes.
 -OBS! Denna film lämnar en inte med ett glatt sinnelag!

¤

Eraser, 1996
Kanal5, kl.01.35
Tagline:
“He will erase your past to protect your future.”

 Den första spiken (av sex) i Herr Oberst Schwartzenbaders karriärkista – de övriga, gjorda efter varandra, varandes Jingle All The Way, Batman & Robin, End Of Days, The 6th Day samt Collateral Damage.
 Här kan man bland annat se Arnold brottas med en krokodil, och – innan han har ihjäl det stackars djuret – låta undslippa den slående one-liner’n “You’re luggage!”
 -‘Nuff said!

¤

Lördag 2 april

Pink Panther, 2006
TV4+, kl.20.00
Tagline:
“Get a clue!”

 Steve Martin gör en egen tolkning av Peter Sellers klassiska rollfigur.
Få saker är så uppenbart karriär-självmord som att medverka i en nyversion av något som absolut inte behöver göras en gång till, eller ännu värre; något som enligt alla möjliga logiska tankebanor inte GÅR att göra bättre!
 -Och 2009 gjorde de till och med en uppföljare på detta fiasko!
Why, Steve Martin…? WHY!?!?
 För att ta tagline’n på fullaste allvar – here’s a clue: IGNORERA DENNA!

¤

Spy Game, 2001
TV4, kl.23.50
Tagline:
“It’s not how you play the game.
It’s how the game plays you.”

 En oväntat spännande thriller med (mestadels) Robert Redford och (inte lika mycket) Brad Pitt. Utspelar sig till 50% i skitig, hetsig, spionmiljö där sekundsbeslut avgör om man lever eller dör, och till 50% i sammanträdesrum där ännu fler och betydligt viktigare beslut fattas.
 Regisserad av actionveteranen Tony Scott, som här gör en betydligt mer komplex film än några av sina tidigare alster (Top Gun, The Last Boy Scout, Crimson Tide), och betydligt mindre nagelbitande än några av de senare (Déjà Vu, Unstoppable).

¤

The Blues Brothers, 1980
TV3, kl.02.20
Tagline:
“They’ll never get caught.
They’re on a mission from God.”

 Varför TV3 väljer att pissa bort John Landis oefterhärmliga actionmusikalkomedi, genom att visa den mitt i natten, kommer jag aldrig förstå!
 Den sena sändningstiden gör att det känns lönlöst att försöka övertala någon att se den – men skulle man mot förmodan ha sömnproblem, eller av andra anledningar vara vaken efter två på natten, så finns det knappast något bättre att spendera tid på än denna!

¤

Måndag 4 april

Deliverance, 1972
Kanal5, kl.02.35
Tagline:
“This is the weekend they didn’t play golf.”

 Missade man hillbilly-rape thrillern Deliverance senaste gången den visades på tv på grund av den då bisarrt sena sändningstiden…
…så lär man inte bli gladare denna gång heller, tyvärr!

Åsså ska man ju inte missa följande:
Mr.Sunshine
TV3, torsdagar, kl.22.00
 -Den växer för varje avsnitt!

Mythbusters
 Discovery Channel, torsdagar, kl.21.30
 -Ny säsong från 24 mars!

Project Runway
TV3, måndagar, kl.20.00
 -Ny säsong från 28 mars!

Advertisements

2 thoughts on “TV-blogg 23/3 – 4/4

 1. Mycket bra och sevärt, en del icke sevärt, och framför allt för lite tid till att se allt. 🙂 Verkar vara Nick Cage vecka just nu då, lite för många Cage-filmer, även om jag gillar två av filmerna. Fast eftersom de finns i DVD-hyllan behöver vi inte passa tv-tider.
  A wish called Wanda är ju ock så rysligt rolig att det gör ont att se den… 😉

 2. Superbra med alla tips! Själv är jag sugen på att se “Memento”, som jag faktiskt inte sett (trots att vi har den i DVD-hyllan).

  Ja, det är faktiskt ANDRA gången (på kort tid) som SVT kör de tre filmerna i Milleniumtriologin. Min gissning är att det inte är sista gången (på kort tid) heller…… Har SVT slagit på stort och köpt in triologin så kommer de att “leva på den” ett bra tag framöver.
  Därmed inte sagt att det är ett dumt köp av dem – tvärtom! Milleniumtriologin är det bästa från svensk filmindustri på länge och du kommer inte att bli besviken på den tredje och sista filmen:)

  By the way, vad har ni för TV-tidning? Vår 5-kronorstidning sträcker sig inte så långt fram…..

  Kramis!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s