TV-blogg 6-17/4

Som vanligt då, lite tips inför de kommande veckorna:

Torsdag, 7 april

TV4+
21.00
License to kill
 -Timothy Daltons andra och sista Bondfilm är inte lika stark som den föregående, men det känns som att det mer beror på storyn än på Dalton. Vad License to kill dock saknar i storyväg väger den upp med i action och rent våld (vissa scener känns till och med FÖR våldsamma/äckliga). Den avslutande delen, med de stora bensinfyllda Kenworth-långtradarna, gör dock filmen mer än sevärd!
Bäst: Allt involverande långtradarna, och en lysande Wayne Newton som Professor Joe.

Fredag, 8 april

SVT1
21.00
Allt Flyter
 -Lågmäld svensk humor, med såväl själ som hjärta, om det åldrande innebandylaget som (inte utan vissa protester och problem) sadlar om till att bli det första svenska manliga laget i konstsim.
Måns Herngren regisserar, Jonas Inde håller ställningarna.
Bäst: Då Inde beslutar att smygfilma småtjejernas konstsimlag… *danger danger*

TV3
21.30
The Wedding Singer
 -Adam Sandler när han är som ALLRA bäst! En redig 80-talshyllning, med puttegullig kärlek, pastellfärger och fabulösa poplåtar. Sandler backas av Drew Barrymore.
Bäst: “Somebody kill me”, samt Alexis Arquette som (boy?) George (nedan t.v).

Kanal5
22.00
Se7en
 -Dumt att tips om andra filmer denna dag, eftersom ni SÅKLART kommer ha femman på, och titta på Finchers Se7en, med Brad Pitt, Morgan Freeman och Kevin Spacey. Eller hur? ELLER HUR?! Det kommer ni ju. VISST!
Bäst: A – L – L – T – !

TV4
22.25
As Good As It Gets
 -Helen Hunt, alltid lika bra, står pall mot Jack Nicholson – som här gör en av sina mest motbjudande karaktärer. Ja, faktiskt! Inkluderande det mesta i hans karriär. Även om det såklart sker förändringar under filmens gång, så är man ibland nära att ställa sig upp och tackla platt-tv’n!
Bäst: Då Nicholson svarar på frågan hur han lyckas skriva så träffande om kvinnor.

Kanal9
23.00
Bedazzled
 -Har ni en video/inspelningsbar hårddisk? Använd då denna till att banda Bedazzled medan ni ser på Se7en på femman. Elizabeth Hurley som Djävulen i femtioelva olika utmanande klädslar må väl vara hänt – men den här filmen tillhör Brendan Fraser, i hans många olika skepnader!
Bäst: Fraser som lång, stark, framgångrik – och stendum – basketspelare.

Kanal5
02.30
Caddyshack
 -Femman kastar bort en av det tidiga 80-talets roligaste filmer genom att köra den mitt i natten. Caddyshack stoltserar med sådana celebriteter som Chevy Chase, Bill Murray, Rodney Dangerfield och Ted Knight, och innehåller dessutom en scen då Murray äter bajs…fast det egentligen är choklad.
Bäst: The Cinderella Story….coming out of nowhere.

Lördag, 9 april

TV4
23.35
The Rock
 -Action då den är som allra bäst! Med Sean ‘jag är så jävla hård’ Connery och Nicholas ‘jag är så jävla besynnerlig’ Cage i huvudrollerna, flankerade av en lysande Ed Harris. Att fyran visar denna halv tolv, och ger bästa sändningstid åt Steve Martins karriärmord, Pink Panther 2, är inte bara oförklarligt, det är skan-fucking-dal!
Bäst: Bad-ass Connery, innan han får håret avklippt!

TV6
03.05
The Hard Way
 -Tragiskt att en av de bättre omaka-par filmerna visas mitt i natten! Michael J Fox som en bortskämd skådis, och James Woods som arg snut.
Bäst: Varje gång Woods blir sådär galet snorförbannad.

TV3
03.15
Corpse Bride
 -Varför denna stop-motionfilm, riktad lika mycket åt den yngre publiken som åt de vuxna, slösas bort klockan tre på natten kommer jag aldrig förstå!
Bäst: Alla makalösa detaljer! Skulle kunna pausa och stirra på dem i timtal.

Söndag, 10 april

TV4
21.00
Burn After Reading
 -Snårigt och bisarrt, om en före detta CIA-agent som arbetar på sina memoarer, och råkar tappa en diskett innehållandes delar av den på ett gym, där två av de anställda försöker sälja informationen till Ryska Ambassadören för att skaffa pengar…till bland annat plastikkirurgi!
Cohenbröderna förnekar sig aldrig, och detta är typiskt dem, och även om den knappast är bland deras bästa så är den fortfarande sevärd! Om inte för något annat så för George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt och John Malkovich.
Bäst: George Clooney och Brad Pitt.

TV8
23.05
Death Becomes Her
 -Udda, och tidvis lite väl överdriven, historia om åldersnoja – och hur långt människor är beredda att gå för att motverka ålderstecken. Regisserad av Robert ‘Back to the future’ Zemeckis, och med legenderna Meryl Streep och Goldie Hawn i huvudrollerna.
Bruce Willis känns malplacerad, men är inte med så mycket så det gör inget.
Bäst: Partyt, med Elvis och James Dean m.fl.

Måndag, 11 april

Kanal9
21.00
Catch Me If You can
 -Trots Leonardo DiCaprio och Tom Hanks, och trots att Spielberg regisserat så är det inget som verkligen sticker ut med denna film. Men den är likförbannat helt omöjlig att stänga av när man väl börjar titta. Baserad på den sanna historien om Frank Abagnaile Jr, som innan han fyllt 19 lyckats lura till sig miljontals dollar från falska checkar – poserandes som pilot, läkare och advokat.
Bäst: Den tragiska scenen då Frank på julafton ringer till FBI-agent Carl Hanratty.

Torsdag, 14 april

Kanal9
21.00
American History X
 -En upprörande skildring av amerikansk nynazism. Innehåller en av Edward Nortons starkaste rollprestationer, tidvis vackert svart-vitt foto samt en av de mest chockerande avrättningsscenerna någonsin.
Bäst: Den där otäcka känslan man har i magen efter att ha sett den.

Fredag, 15 april

TV8
21.00
Taking Lives
 -En tvättäkta thriller! Spännande som få och med ett antal oväntande skruvar i handlingen, med massor av bra skådisar (Angelina Jolie, Ethan Hawke, Kiefer Sutherland, Gena Rowlands) och kompetent regi (D.J. Caruso). De många oväntade, och viktiga, twistarna gör dock att den inte riktigt fungerar en andra gång – men har ni inte sett den en första gång ännu så passa på!

Kanal5
22.00
V for Vendetta
 -Politisk actionthriller, som nog aldrig riktigt fick ordentligt fäste hos publiken. Trots suveräna skådespelarinsatser från Hugo Weaving (vars ansikte man aldrig får se!) och Natalie Portman. Våldsamt, men samtidigt ömsint, saktfärdigt och vackert.
Bäst: Att inse att Portman i huvudrakningsscenen faktiskt rakar huvudet på riktigt!

TV3
00.00
The Big Lebowski
 -Cohenbröderna igen, denna gång rör det sig dock om en av deras allra bästa – och mest välciterade – filmer. Jeff Bridges, som Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski, är så fantastiskt laidback att han nästan ramlar baklänges, ypperligt flankerad av John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, David Huddleston, Philip Seymour Hoffman och John Turturro.
Bäst: Varenda gång någon öppnar munnen – ty då sker lysande saker!

TV4
01.20
The Running Man
 -Arnold Schwarzenegger när han faktiskt var ganska bra!
Effekterna kanske inte alltid har överlevt de 24 åren, ej heller vissa skådespelarprestationer (Maria Conchita Alonso, I’m looking in your direction), men det går inte att undkomma den barnsliga lätthet med vilken den arbetar sig igenom den ganska våldsamma historien, om en oskyldigt anklagad man som tvingas delta i ett makabert spel i direktsänd tv, för att eventuellt vinna sin frihet.
Bäst: Richard Dawson som sliskiga programledaren Damon Killian (nedan t.v).

Lördag, 16 april

Kanal5
18.05
10 Things I Hate About You
 -En modern tolkning av Shakespeare’s ‘The taming of a shrew’, och det FUNKAR! Så inte nog med att man här kan passa på att se en av den tragiskt bortgångne Heath Ledgers få (17st) filmer, man blir kungligt road under tiden!
Bäst: Oavgjort mellan sång- och danssekvensen på arenan, och den slutliga dikten.

TV6
21.00
Mercury Rising
 -En autistisk pojke löser av misstag en hemlig NSA-kod, och blir vittne till mordet på sina föräldrar. Spännande, om än kanske något osannolikt, med Bruce Willis som FBI-agent och läskigt trovärdiga Miko Hughes som autistisk.
Bäst: Själva upplägget, då det blir uppenbart att den oknäckbara koden knäckts.

TV3
02.00
Aeon Flux
 -En framtidsfilm om rebeller som sätter sig upp emot överheten…typ i alla fall. Det är inte viktigt, vad som dock ÄR viktigt är att man inte lägger för stor vikt vid alla negativa recensioner, som måste uppkommit bara för att den här filmen serverar en mer komplicerad plot än de flesta andra sci/fi-rullar som matas ut från Hollywoodfabriken.
Bäst: Att den är så mycket bättre än man först trott!

Söndag, 17 april

TV4
21.00
In Bruges
 -En märklig dramakomedi, där väldigt lite händer – men som trots det är svår att slita sig ifrån. Handlar om två yrkesmördare, som är fast i Brugge, Belgien, efter ett svårt uppdrag. I den trista hålan börjar de diskutera sina olika syn på livet och döden – alltmedan de försöker lära sig lokala seder.
Bäst: Att den inte är på långa vägar så rolig som man skulle kunna tro.

TV3
22.00
Liar, Liar
 -Jim Carrey har gjort MASSOR av filmer, och bara ett fåtal av dem går att sitta igenom utan att få klåda i ögonen. Liar liar är en av dem, alla tradiga, pinsamma och typiskt-Carrey överagerande skämt till trots så är den faktiskt lite mer än okej.
Bäst: När Carrey, under outtakes i eftertexterna, bryter ihop i en scen då han och Swoosie Kurtz skriker förolämpningar åt varandra och hon trumfar med att vråla “OVER ACTOR!”.

TV3
23.50
Soldier
 -Man kan ha många fördomar om en sci/fi-film om supersoldater som vinner strid efter strid, men som sedan bokstavligt talat kastas bort då en genetiskt överlägsen modell dyker upp. Man kan även ha fördomar om en film där Kurt Russell spelar huvudrollen – men bara säger totalt 104 ord. Men vilka fördomar man nu än har, så bör man lägga dem åt sidan ett litet slag. Det här är nämligen riktigt spännande, väldigt engagerande och blir även, trots – eller kanske snarare tack vare – Todds (Russell) märkliga tystnad, även djupt tragisk.
Bäst: Den talande huvudknyckningen i sista scenen.

 Avslutar med att köra lite varningar – och jag tänker inte ens skriva NÄR eller VAR dessa filmer visas, utifall att ni skulle frestas att se dem. Så, skulle ni under ovanstående period råka kanalsurfa fram till nedanstående – så surfa raskt vidare!

Shallow Hal
 -Kanhända en mer eller mindre oskyldig komedi, om hur ytliga Hal (Jack Black) dissar feta och fula – ända tills han hypnotiseras till att se “den inre skönheten” hos det motsatta könet, och börjar dejta en stor tjej som i hans ögon är smal och vacker.
 Ogillade konceptet redan från början, och HATADE det efter att ha sett en trailer där den bullriga trailerrösten förklarade att Hal “ser den inre skönheten hos de som inte har någon yttre skönhet”… F**kin’ bullshit!!!
 Fördomsfull humor, med skämt som till 90% baseras på att Hal inte ser att den tjocka tjejen (spelad av Gwyneth Paltrow, bitvis i fatsuit) är jättetjock.

Men in black II
 -It is a truth universally acknowledged, that a single movie blessed with good fortune, must be in want of an inferior sequel. Stackars Tommy Lee Jones är reducerad till att bara vara med i halva filmen – och spenderar den halvan med att lomma runt och antagligen önska att han var någon annanstans, alltmedan Will Smith försöker fylla tomrummet med hjälp av klatschiga repliker mot CGI-figurer. Att stekheta Linda Fiorentino inte ville vara med längre, och att man istället bjuds på Johnny ‘Jackass’ Knoxville, borde ju säga det mesta….och lite till.

Pink Panther 2
 -Att någon tillät Steve Martin att slakta Peter Sellers alldeles egna specialare var ett brott mot god smak (för att inte tala om etikbrottet som begicks av Steve Martins agent, som med den filmen lät sin klient slakta sin egen karriär).
 …….Att låta honom göra det en gång till borde generera dödsstraff!

Space Cowboys
 -Clint Eastwood (70), Tommy Lee Jones (54), Donald Sutherland (65) och James Garner (72) i alla ära – men den här astronautrullen känns som en sorts pepp-film avsedd för sjukhusens geriatriska avdelningar.
(Åldrarna var aktuella vid filmens premiär, lägg till elva för dagsaktuell siffra)

Judge Dredd
 -I största allmänhet är denna film inte särskilt bra, och ska man utgå ifrån den våldsamma serietidning den är baserad på så blir det etter värre! Ett av de mest utmärkande dragen för den reslige titelkaraktären är att denna aldrig tar av sig hjälmen, och man ser därför aldrig hans ansikte… Men Stallone (177cm) blir grinig om han inte får visa sitt ansikte. -FAIL!

D-Tox
 -Stallone igen!
Den här har gått på tv massor av gånger, och jag tror att jag lyckats se den MINST två gånger, kanske till och med tre, men jag kommer fortfarande inte ihåg vad den handlar om – och det säger väl allt!

You don’t mess with the Zohan
 -Adam Sandlers filmer skulle kunna läggas i tre olika högar, en döpt till “Contains Moments of Comic Genious”, en döpt till “Just About Tolarable” och en döpt till “What the hell was he thinking?!”. Zohan, om en israelisk Special Forces-soldat som fejkar sin egen död för kunna återuppstå som hårstylist på Manhattan i New York, hamnar tveklöst i den tredje högen.

Ghost ship
 -En skräckis som är läskig i totalt ungefär fem minuter… Eller egentligen kanske det är längre, men man märker det inte – eftersom man är upptagen med att störa sig på karaktärer som fattar idiotbeslut och i största allmänhet inte tycks kunna inse situationen.
Kan dock vara kul att se inledningen, då en mass-halshuggning sker, men risken är att man fastnar och vill se hur det slutar – och det är inte riktigt värt det.

Air Force One
 -Wolfgang Petersen = Das Boot, In the line of fire.
 -Harrison Ford = Star WarsIndiana Jones.
 -Gary Oldman = Léon, True Romance.
Hur kunde det gå så inåthelvete jävla FEL!?!?

Sahara
 -Matthew McConaughey i en spännande äventyrsfilm som aldrig blir vare sig spännande eller äventyrlig. Steve Zahn står för lite tacknämlig humor – men den är, trots Zahns komiska ådra, inte värd ens dyrbara tid.

Batman & Robin
 -George Clooney som Batman, flankerad av Chris o’Donnell som Robin (Oh no!), Alicia Silverstone som Batgirl (WTF!?), Uma Thurman som Poison Ivy (Jesus H Christ!) och Arnold Schwarzenegger som Mr.Freeze (Someone, please make it stop!).
Om jag kunde ställa EN enda fråga, så skulle den lyda:
What the hell, Joel Schumacher!? Once upon a time you made f**kin’ Lost Boys and Falling Down! What the hell happened?!

 Var även medvetna om att den superroliga Wallace & Gromit: Curse of the were-rabbit är med svenskt tal, och man riskerar därför att till exemepel höra Pernilla Wahlgren istället för Helena Bonham Carter. -THE HORROR!

Advertisements

3 thoughts on “TV-blogg 6-17/4

  1. Ohhhh!!! Det verkar ju som att det kommer MASSOR av bra filmer – på BRA tider – under nästa vecka. TOPP!!!! 🙂

  2. Mycket bra filmer blir det. Och en del inte lika sevärda. Fast mycket sevärt. Tur en del av dem finns i dvd-hyllan så man inte behöver passa tv-tider. 🙂

  3. Just Judge Dredd stör jag mig speciellt på, eftersom den brittiska serietidingen är så väldigt bra. Satir riktad mot båda sidor av USAs politiska staket, ironi och en huvudkaraktär som är en over-the-top-parodi på Dirty Harry. Sedan gör de denna genomamerikanska, stendumma (det ena ger det andra, jag vet), republikanska NRA-propaganda! Hoppas Wagner (manusförfattare till serien) fick bisarrt mycket pengar för denna pekoral.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.