TV-Blogg, 18-30/5

 Inget att hymla om, here goes:

18 maj – onsdag

TV8, 21.00
The Chamber
Gene Hackman, Chris O’Donnell
Regi: James ‘Glengarry Glen Ross’ Foley
 -Den här igen!!! Skulle tro att denna ligger jämsides med Dante’s Peak om att ha visats på tv så många gånger att man får liggsår i ögonen. Skillnaden mellan de två är att Dantes Peak – trots sina många fel och brister – fortfarande är underhållande en andra och tredje gång. The Chamber inte lika mycket så…

Annat att välja bort denna dag:
Doomsday (TV6, 21.00)
 -En Brittisk/Amerikansk/Sydafrikansk scifi om ett dödligt virus. ‘Nuff said!

¤

19 maj – torsdag

TV4, 21.00
Hawaii Five-O
Alex O’Loughlin, Scott Caan
 -Varför någon tyckte att det vore en bra idé att göra en modern version av en ganska usel actionserie som gick på amerikansk tv i tolv säsonger mellan 1968-80, kommer jag nog aldrig att förstå. Men så har i alla fall skett, och med start denna dag börjar TV4 visa den. Funderar lite på att faktiskt se det första avsnittet, mest för Scott Caans skull – han kan vara ganska underhållande, men har inga större förhoppningar om att hitta en ny favoritserie.

TV6, 21.00
Lord Of War
Nicholas Cage, Jared Leto
Regi: Andrew Niccol
 -En platt och själlös historia (trots den vassa MTV-redigeringen), om en internationell vapenhandlare som utan att blinka säljer till vem som än vill ge honom sina blodsfläckade pengar. Regissören Niccol är i grunden en författare (har förutom denna även skrivit manus till bl.a The Terminal och The Truman Show) och det märks, eftersom det här antagligen är så mycket mer intressant i textform.

Annat att fundera över denna dag:
Mannen Från Mallorca (TV4+, 21.00)
 -Svensk klassiker från 1984 med omaka polisparet Tomas Von Brömssen och Sven Wolter, regisserade av Bo ‘Mannen På Taket’ Widerberg.

CopLand (Kanal9, 21.00)
 -Stallone tar en avstickare från sin dalande karriär, plufsar till sig en del och spelar halvdöv polis i ett actiondrama om korruption och våld.

¤

20 maj – fredag

SVT1, 21.00
The Pursuit Of Happyness
Will Smith, Jaden Smith
Regi: Gabriele Muccino
 -En sån där “film inspirerad av en sann historia” grej, om en pappa som kämpar för att bygga ett liv bortanför fattigdom för sig själv och sin son. Med real-life far och son Will och Jaden Smith i huvudrollerna. Visst, den är sentimental och knäpper ibland lite väl medvetet och beräknande på ömma punkter i hjärtat, men den bör dock ses!

Kanal5, 22.00
The Mexican
Brad Pitt, Julia Roberts
Regi: Gore ‘Pirates Of The Caribbean 1-3’ Verbinski
 -Titeln syftar på en antik pistol som sägs ha en förbannelse vilande över sig, men mer än så är svårt att beskriva när det gäller denna bisarra film – om relationerna mellan Jerry (Pitt), den man som ska transportera pistolen över gränsen in till USA, hans flickvän Samantha (Roberts), som pressar honom att ge upp sin kriminella bana, och den homosexuella torpeden som håller Samantha gisslan, Leroy – spelad som en kombination av fluffig teddybjörn och psykopatisk massmördare – av alltid lika intressanta James Gandolfini.

Kanal9, 23.10
Caddyshack
Chevy Chase, Bill Murray
Regi: Harold ‘Groundhog Day’ Ramis
 -Den egentliga huvudrollen, caddyn Danny Noonan, spelas av Michael O’Keefe. Men eftersom han mer eller mindre är filmens “straight guy” och bara fungerar som den röda tråden så blir han lätt överglänst, inte bara av de ovan nämnda två utan även av Rodney Dangerfield och en obetalbar Ted Knight som Judge Smails. Humorn är i vissa fall hopplöst daterad (filmen är ju trots allt 31 år gammal), men ibland är det svårt att hålla tillbaka asgarvet.

Lite mer att grunna på denna dag:
Back To The Future III (TV4+, 19.30)
 -Schysst avslutning på suverän filmsvit, men enbart för de som sett del 1 & 2!

Any Which Way You Can (Kanal5, 00.25)
 -Uppföljare från 1980 till Any Which Way But Loose (1978), med Clint Eastwood som boxare. De två filmerna är antagligen mest kända för att de jämte Eastwood har orangutangen Clyde i en av huvudrollerna.

¤

21 maj – lördag

TV6, 23.00
Dante’s Peak
Pierce Brosnan, Linda Hamilton
Regi: Roger ‘Cocktail’ Donaldson
 -När man talar om trollen! Vulkanexperten Harry Dalton (Brosnan) försöker rädda den idylliska småhålan Dante’s Peak undan katastrof, samtidigt som han stöter på stadens borgmästare Rachel Wando (Hamilton). Kom samma år som likartade Volcano med Tommy Lee Jones och Anne Heche, och även om bägge filmerna går långt över gränsen för vad som är rimligt – så vinner Dante’s Peak i längden, eftersom den mer öppet försöker underhålla snarare än att vara överdrivet sensmoral-sentimental.

TV3, 23.45
Alien
Sigourney Weaver, Tom Skerritt
Regi: Ridley ‘Blade Runner’ Scott
 -En av de viktigaste sci/fi-filmerna i filmhistorien. Med säker hand låter Scott spänningen sakta öka under de två timmarna, och även om tempot för en oinitierad kan kännas frustrerande långsamt, så går det inte att förneka att man inte lämnas många chanser att andas under den sista halvtimmen. Detta är för övrigt filmen som gjorde att jag aldrig riktigt köpte att Ian Holm skulle vara trevlig i vare sig Fifth Element eller Lord Of The Rings.

De två ytterligheterna denna dag:
Watchmen (TV4, 21.30)
 -Baserad på en sorts seriebok (mer liknande en tjock roman med bilder), som jag gjort ett tappert försök att läsa men aldrig riktigt lyckades komma in i. Filmen känns oengagerad, och lyckas inte särskilt bra med att kombinera stiliserad action med de många, långa och invecklade mono- och dialogerna.

The Pacifier (Kanal5, 21.30)
 -Jag tänker här och nu påstå att jag skamlöst och utan att tveka väljer denna puttenuttegulliga Disneykomedi framför 4’ans Whatchmen. Handlar om navy seal-soldaten Shane Wolfe (Vin Diesel) vars nya uppdrag går ut på att vakta en drös ohängda ungar. Töntigt och barnsligt, javisst! Men underhållande nonetheless.

¤

22 maj – söndag

Kanal9, 13.55
Miss Potter
Renée Zellweger, Ewan McGregor
Regi: Chris ‘Babe’ Noonan
 -Den som missade denna mysiga lilla pärla när den gick på tv för ca en månad sedan får här en ny chans. Zellweger som författarpionjären Betarix Potter, skapare av några av Englands mest älskade barnböcker.

TV3, 00.20
Life
Eddie Murphy, Martin Lawrence
Regi: Ted Demme
 -Två män döms till livstids fängelse under 1920-talet, och vi får följa dem genom deras 65 år långa inspärrning, medan de lär sig allt och lite till om sig själva och vad livet egentligen är värt och går ut på.
Betydligt stillsammare humor än vad kombinationen huvudrollsinnehavare och regissör förebådar (Demme är Denis Leary’s Go-To guy och har regisserat såväl hans bägge stå-upp shower, No Cure 4 Cancer och Lock N’ Load, som julkomedin The Ref).

Annat att kika på denna dag:
Mästarnas Mästare (SVT1, 20.00)
 -Har fastnat i denna tävlingsserie, och detta är näst sista avsnittet.

¤

23 maj – måndag

Kanal9, 21.00
Pretty Woman
Julia Roberts, Richard Gere
Regi: Garry ‘Runaway Bride’ Marshall
 -Den sockersöta filmen som fick prostituering att faktiskt verka vara ett tänkbart alternativ när det gäller personlig försörjning. Inte bara hjälper det en att ha råd att dela ett Los Angeles-centralt boende med sina lättfotade vänner, har man tur plockas man en dag upp av en rik affärsman som förvandlar en från ful ankunge till fullfjädrad svan!
Underhållande, trots att man sett den närmare en miljon gånger.

Mer tv denna dag:
Project Runway (TV3, 20.00)
 -Som Top Model fast med kläddesigners. Ja, jag gillar den! Whatofit!!?

¤

24 maj – tisdag

TV6, 21.00
The Chronicles Of Riddick
Vin Diesel, Colm Feore
Regi: David ‘Pitch Black’ Twohy
 -Fristående uppföljare till lågudget sci/fi-rullen Pitch Black, den film som introducerade Vin Diesels stenhårda karaktär Riddick. Karaktären i sig blev så poppis att han fick en egen film – inte lika intressant som originalet, men om det är mer av Diesel man vill ha så får man sitt lyste mättat. Schysst action, coola repliker och lagom spännande i två timmar.

Nåt att kanske se fram emot denna dag:
 På TV3, klockan 22.00, lyser den märkliga rubriken “Program meddelas senare” i tjock röd stil i vår tv-tidning. Det är en lucka på en timme, och det ska nästan bli lite spännande att se vad de petar in där. 🙂

¤

26 maj – torsdag

TV4+, 21.00
Jägarna
Rolf Lassgård, Lennart Jähkel
Regi: Kjell Sundvall
 -Det är nästan bisarrt att Kjell Sundvall, mannen som med Jägarna gjorde för norrländska blåbärsskogar vad Steven Spielberg med Jaws gjorde för havsbad, faktiskt kommer från Älvsbyn i Norrbotten! Om inte flertalet “sörlänningar”, innan denna film, såg älgjägare som hembräntdrickande, hustrumisshandlande våldsverkare – så gjorde de nog definitivt det efteråt.
Jobbig och fördomsfull, men intressant – trots Helena Bergströms medverkan!

Kanal9, 21.00
V For vendetta
Natalie Portman, Hugo Weaving
Regi: James McTeigue
 -Stilsäker film från McTeigue, Assistant Director under skapandet av filmer som Star Wars EpII och Matrix-serien. I ett nazistliknande england håller kanslern Adam Sutler (John Hurt) befolkningen i ett kontrollerande grepp, med hjälp av allt från övervakade tv-sändningar till militant säkerhetspolis. Praktiskt taget all kultur är förbjuden, och brott mot normen bestraffas hårt. Ur detta kaos föds den maskerade hämnaren “V”, som med terroristliknande metoder försöker bringa de styrande på fall. -Svår att stänga av!

¤

27 maj – fredag

SVT1, 21.00
Man On Fire
Denzel Washington, Dakota Fanning
Regi: Tony ‘Top Gun’ Scott
 -Den livströtta Creasy är en före detta livvakt, som tar jobb som beskyddare åt en amerikansk familj i Mexico. Långsammare än vad man skulle kunna tro, men dialogerna mellan 50-åriga Washington och 10-åriga Fanning håller en som åskådare i ett hårt grepp. Och när helvetet, mot slutet, brakar lös är man redan fastnaglad.

TV4, 21.00
Hairspray
Nikki Blonsky, John Travolta
Regi: Adam Shankman
 -Remake från 2007 av John Waters-klassikern från 1988. Fylld med läckra musiknummer, gjorda med glimten i ögat (tänk Grease snarare än High School Musical). Fullpackad med kändisar (förutom ovan nämnda Travolta syns även Michelle Pfieffer, Christopher Walken, Amanda Bynes, James Marsden, Queen Latifah, Zac Efron och Jerry Stiller). Huvudrollen spelas av debutanten Nikky Blonsky, som är så där riktigt ÄKTA snygg!

TV3, 23.25
The Long Kiss Goodnight
Geena Davies, Samuel L. Jackson
Regi: Renny ‘Die Hard 2’ Harlin
 -En osannolik actionhistoria om den mysiga hemmafrun som visar sig vara en dödlig spion med minnesförlust. Ett antal ostiga replikskiften och överdrivna rolltolkningar räddas upp av bombastiska actionscener samt Jacksons snabbkäftade privatdeckare Mitch Henessey.

Lite mer att vanka av och an över denna dag:
Tin Cup (TV8, 21.00)
 -Kevin Costner i rollen som Roy McAvoy kombinerar ett genialiskt sinne för golf med en slackerattityd värdig Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski, Don Johnson gör sin allra bästa imitation av Sonny Crockett i golfskor och Rene Russo är – tyvärr – med i den också.

Lethal Weapon 3 (Kanal5, 22.00)
 -Man ska sluta på topp heter det ju, och när det gäller Lethal Weapon-serien så var det dessvärre efter del två… Och tamejfan om inte Rene Russo smugit sig in i denna också!

Unforgiven (SVT1, 23.50)
 -Hade förväntat mig något helt annat (mer action, mindre drama) när jag såg denna på bio för snart 20 år sedan. Så det känns som att jag nog inte ska sabla ner den här och nu, utan ska nog istället se den igen då jag nu har chansen. Den vann ju trots allt fyra Oscar™ för bästa redigering, bästa regi (Clint Eastwood), bästa film samt bästa manliga biroll (Gene Hackman), och var nominerad till ytterligare fem statyetter. den ligger dessutom fortfarande på topp 100 på IMDb’s lista.

¤

28 maj – lördag

TV4+, 16.00
Bandidas
Penélope Cruz, Salma Hayek
Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg
 -Oväntat underhållande om två mexikanska kvinnor som under slutet av 1800-talet blir en bankrånande duo i ett försök att rädda sin by. En del westernaction, men mestadels humor – mycket av den levererad av genresäkra Steve Zahn.

TV4, 21.30
Stardust
Charlie Cox, Claire Danes
Regi: Matthew ‘Kick-Ass’ Vaughn
 -En saga, med allt vad det innebär i form av förtrollade föremål, häxor och hemliga formler, men berättad med en ordentlig skopa humor – och definitivt inte för barn! Med Michelle Pfieffer som utseendefixerad häxa, Ricky Gervais som gnidig försäljartyp och Robert DeNiro som Captain Shakespeare – en sjöfarare som tangerar Jack Sparrows rekord som den fjolligaste piraten någonsin!

Kanal5, 21.30
Runaway Bride
Julia Roberts, Richard Gere
Regi: Garry Marshall
 -Roberts och Gere, tillbaka igen, regisserade av samma regissör som i Pretty Woman. Här är Roberts en giftaslysten tjej som har problem att ta sig igenom själva vigselceremonin – och Gere är reportern som vill intervjua henne…och såklart passar på att bli kär i henne samtidigt. Märkligt underhållande, trots det lite sockersöta budskapet.

TV6, 01.40
The Frighteners
Michael J. Fox, Trini Alvarado
Regi: Peter ‘The Lord Of The Rings’ Jackson
 -En spökkomedi med så mycket svart humor att jag tror den tog publiken lite på sängen när den kom. Av någon anledning var det inte okej att gå så nära inpå efterlivet – men ingen har väl någonsin anklagat Peter Jackson för att vara en särskilt subtil filmskapare, något han befäster genom att låta den mer-än-excentriske Jeffrey Combs göra en av sina bästa – och tveklöst en av de mest bisarra – roller, som den maniske sociopaten Milton Dammers.
Intressant, om inte för något annat så för att den VÅGAR göra sig rolig på bekostnad av de stackare som dött men inte vandrat vidare, utan hjälplöst strosar runt i limbo.

Fyra saker att passa sig för denna dag:
City Slickers II: The Legend Of Curly’s Gold (Kanal5, 17.45)
 -Se om City slickers (1991) istället för denna undermåliga uppföljare.

Daylight (TV3, 23.00)
 -Stallone räddar folk ur en tunnel i denna formelaction med osannolikt slut.

Under Siege (Kanal5,00.50)
 -Seagalaction vars enda förlåtande egenskap är en topless Erika Eleniak.

The Grudge (Kanal9, 00.55)
 -Se japanska originalet, Ju-On (2002) istället för denna amerikanska remake.

¤

29 maj – söndag

SVT1, 20.00
Mästarnas Mästare – FINAL
 -Lär bli spännande, även för de som inte sett de första nio delarna.

Att inte låta sig luras av denna dag:
The Score (TV4, 21.00)
 -Det vore så lätt att låta sig svepas med av rollistan (Edward Norton, Robert DeNiro, Marlon Brando och Angela Bassett) och av regissören Frank Oz’ CV (bl.a Dirty Rotten Scoundrels, In & Out, Bowfinger). Och börjar man titta så fastnar man såklart gärna i det där välplanerade kassavalvsrånet (vars rimlighet testades och spräcktes av Adam Savage och Jamie Hyneman i Mythbusters). Men sitter man kvar i de nästa tre timmarna (inklusive idiot-TV4’s nyhetsavbrott mitt i filmen) så känns det efteråt som att man antagligen kunnat göra något viktigare med sin dyrbara tid.

¤

30 maj – måndag

Kanal9, 21.00
Se7en
Morgan Freeman, Brad Pitt
Regi: David ‘The Game’ Fincher
 -En av de bästa, snyggaste och hemskaste thrillers som någonsin gjorts!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s