TV-Blogg 1/6-13/6

Klicka nedan och enjoy – or not…

1 juni, onsdag

TV4
22.15
Rambo

-Stallone skriver, regisserar och huvudrollar i denna fjärde och förhoppningsvis sista film om vietnamveteranen med det ärrade psyket. Det borde ha slutat redan efter film nummer ett (som är helt suverän, alldeles för sig självt), men jag måste såklart tycka att det är minst sagt imponerande att kunna göra en film som är SÄMRE än Rambo III. Är det blod och våld, i en skala som rivaliserar Peter Jackson’s Braindead, man är ute efter – så får man utan tvekan sitt lyste mättat.
Visst, den berättar antagligen sanningar om Burma och SydOstAsien som behöver komma i dager, men det känns bara billigt se den göra det till upprepade (CGI)bilder av människor som blir skjutna tills de fullkomligen exploderar som blodfyllda ballonger.

¤

2 juni, torsdag

TV6
21.00
Vantage Point

-En spännande historia om ett mordförsök på den amerikanska presidenten. Filmen är egentligen, handlingstekniskt sett, inte mer än ca 20 minuter lång – då man får se samma händelseförlopp om och om igen, ur en handfull olika människors perspektiv.
Sevärd, mycket för den täta historien, men även för att man bjuds på Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, Zoe Saldana, Sigourney Weaver och William Hurt.

TV4+
21.00
Jönssonligan Får Guldfeber

-De fyra första – numera klassiska – filmerna om Jönssonligan är inte alltid bra. De är hopplöst daterade, oftast ganska barnsliga och sällan riktigt spännande. Men det här, den tredje i serien, är en av de bättre. Faktiskt spännande på sina ställen, och ibland riktigt rolig.
Som alltid är det Gösta Ekmans Charles Ingvar ‘Sickan’ Jönsson som håller ihop allt, men Ulf Brunnberg och Björn Gustafson drar sitt strå till stacken de också (och för de som efter denna inte är helt säkra – NEJ, det finns inte och har aldrig funnits något gigantiskt urverk utanpå Stockholms Stadshus).

TV4
22.15
Rocky Balboa

-Stallone igen, även denna gång bakom såväl penna som kamera (och FRAMFÖR kameran också såklart). Nog för att Rocky Balboa, den sjätte filmen om boxaren från Philadelphia, har långt kvar till originalets storhet, men den är trots allt inte så fantastiskt dålig.
Bättre än den femte delen i alla fall, och avslutar på helt rätt sätt.

¤

3 juni, fredag

SVT1
21.00
Mr.Brooks

-Spännande thriller om jakten på mördaren The Thumbprint Killer, som i sig är den lågmälda Mr.Brooks mordlystna alter ego, Marshall. Har några oväntade vändningar, och bra skådespelarinsatser av bland annat Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook, William Hurt och Marg Helgenberger.

TV3
23.00
Lethal Weapon 2

-Den första uppföljaren till en av de bästa omaka-polisparfilmerna någonsin. Håller sig fortfarande på en okej nivå vad det gäller blandningen mellan humor och action – mestadels för att man inte hinner tröttna på Joe Pesci’s extremt irriterande karaktär Leo Getz.
Det borde ha tagit slut här.

Kanal 5
23.35
Grosse Pointe Blank

-En av de mest skruvat roliga filmerna jag vet!
John Cusack spelar Martin Blank, en professionell yrkesmördare, som åker till en klassåterträff i sin hemstad, Grosse Pointe – givetvis med ett pris på sitt huvud och med konkurrerande yrkesmördare hack i häl.
Roligast: Oavgjort mellan Alan Arkin, som spelar Martin Blanks motvilliga psykolog Dr.Oatman, och det fantastiska manuset (av bl a Tom Jankiewicz) i händerna på John Cusack!

TV4
23.50
Insomnia

-Lågmäld thriller med Al Pacino och Robin Williams, som respektive spelar polisen Will Dormer och seriemördaren Walter Finch. Det är alltid intressant att se Robin Williams i roller som inte använder sig av hans gränsande-till-maniska komediådra. I andra roller finns Hilary Swank och Martin Donovan.
En nyinspelning av en norsk film från 1997 (med bl.a Stellan Skarsgård), denna amerikanska version är för övrigt Christopher ‘The Dark Knight’ Nolans andra långfilm efter Memento.

TV6
00.05
Supercop

-Originaltiteln är Ging chat goo si 3, vilket innebär att denna i Sverige fristående film egentligen är uppföljare nummer två till Jackie Chans klassiska polisfilm Police Story från1985. Är man vaken kring midnatt och inte har något annat för sig så finns det sämre tv att ödsla tid på.
Massor av schysst action, och kul samspel mellan Chan och hans kvinnliga motpart, Michelle Yeoh.

TV3
03.35
Hostel

-Eli Roth hänger på tortyrfilmsvågen, greppar sittringen och pressar fram denna exkrementhög.
Är man vaken såhär sent, så tycker jag att man ska göra nåt annat!

¤

4 juni, lördag

Kanal5
18.15
Kung Fu Panda

-Underhållande Dreamworks-animation om en tjock och slö pandabjörn som önskar att han var en kung fu expert. Fartfylld, rolig och fullpackad med kända röster; Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan, Ian McShane, Seth Rogen Lucy Liu, James Hong, Wayne Knight, Michael Clarke Duncan m.fl.
Varning utfärdas dock för att den KAN komma att visas på svenska!

TV6
21.00
Kiss Of The Dragon

-Jet Li sparkar röv i denna våldsamma actionthriller från 2001. Bridget Fonda är måhända den mest osannolika prostituerade man kan tänka sig, och ett par av Li’s motståndare känns ganska ‘B’ – men elakingen, spelad av Tchéky Karyo, är så fantastiskt vidrig att man lätt glömmer det mesta andra.
Varning för grisigt slut!

TV4+
22.15
Mission:Impossible

-Utskälld filmversion av den gamla populära tv-serien.
Kan dock inte låta bli att verkligen gilla den! Tom Cruise är perfekt i huvudrollen, och allt myglande och planerande inför de stora stötarna är precis sånt som jag gillar. Trovärdig – nej. Underhållande – TVEKLÖST!

TV4+
00.35
Blade Runner: The Final Cut

-Huruvida detta är den bästa av alla otaliga versioner som finns av denna Ridley Scott-klassiker ska jag låta vara osagt. Men om jag får hoppas så är det versionen UTAN Harrison Fords voice-over (en version som både Ford själv och Ridley Scott hatar, men som filmbolaget tvingade dem att göra).
Med eller utan voice-over är Blade Runner hursomhelst ett fantastiskt stycke film, med Rutger Hauer i en av sina allra bästa roller!

TV6
01.20
Narc

-Deprimerande thriller om den utbrända, före detta narkotikaspanaren Nick Tellis (en kanonbra Jason Patric) som kallas in i tjänst igen då en ung polis dödas i tjänsten. Även med alltid lika sevärda Ray Liotta i en av de större rollerna.

¤

5 juni, söndag

Tv4
13.55
Ferris Bueller’s Day Off

-En klassiker av John Hughes, om glidaren Ferris Bueller, som bestämmer sig för att det är alldeles för fint väder för att gå till skolan – och mer eller mindre går igenom sin totala repertoar lögner för att lyckas skolka från skolan.
Betydligt mer underhållande än den borde vara, mycket tack vare Alan Ruck (som Ferris kompis Cameron) och Jeffrey Jones (som den mer och mer maniske rektorn Ed Rooney). Som brukligt i en John Hughes-film är den fylld med bra musik och sätter dessutom en überkaxig Jennifer Grey (Ferris’ syster) mot en ung Charlie Sheen (som “boy in police station”) i en av filmens bästa scener.

TV3
21.00
Charlies Angels/Miami Vice

-Trean kör en double feature av remakes denna kväll, med tjejligan först ut. Cameron Diaz, Drew Barrymore och Lucy Liu är de högsparkande actionknarkarna som löser fall, på uppdrag av hemlighetsfulle ‘Charlie’. Kanske tekniskt bättre än tv-serien från 70-talet (med Farrah Fawcett, Kate Jackson och Jaclyn Smith) men eftersom den inte har någon som helst spärr mellan actionkomedi och parodi så är det svårt att se den som något annat än ett enda stort skämt.
Och där ovanstående inte för en sekund kan ta sig själv på allvar gör Michael Mann (exekutiv producent för 111 avsnitt av tv-serien Miami Vice) precis tvärtom i filmverisonen av sin egen serie. Den pastellfärgade actiondramaserien från 80-talets mitt har här förvandlats till en svartsynt, tråkig dussinthriller, med Colin Farell och Jamie Foxx ersättandes Don Johnson och  Philip Michael Thomas.

TV4
21.00
Slumdog Millionaire

-En fantastisk film, som inger lika mycket hopp, lycka och glädje som den delar ut förtvivlan smärt och sorg. Filmad uteslutande i Indien, regisserad av Danny ‘Trainspotting/28 Days Later’ Boyle och vinnare av åtta Oscar™ (Cinematography, Directing, Editing, Original Score, Original Song, Sound, Writing och Best Picture) samt 100 andra priser runt om i världen.
Sevärd, med andra ord!

¤

6 juni, måndag (nationaldagen)

TV4
06.15
Bridge To Terabithia

-Tidigt på morgonen tycker TV4 att det är okej att klämma in en ypperlig familjefilm, om utanförskap, förlust och vikten av en rik och färgstark fantasi. Men visst, den lär väl visas dubbad till svenska, och då kan man lika gärna vara utan!

Kanal5
07.35
Antz

-Femman blandar (troligtvis) ihop Pixars barnvänliga A Bugs Life med denna vuxenfilm om en neurotisk myra (Woody Allen) som söker en egen identitet i myrstacken. Visas på barnvänlig tid, vilket borde bädda för roliga frågestunder vid frukostbordet senare, i synnerhet efter krigsscenerna mellan myrornas armé och några betydligt större insekter – tänk Saving Private Ryan, fast tecknat och med myror istället för människor.

TV4
21.00
Shanghai Noon

-En film som skulle varit ganska platt och intetsägande, om det inte varit för kemin mellan huvudrollsinnehavarna Jackie Shan och Owen Wilson, vilkas gnabbande (Chan) och flummande (Wilson) gör filmen svår att stänga av.
Chong Wang (bryter upp fängelsecellen med en nedpissad skjorta): “See! I told you so!”
Roy O’Bannon (äcklad): “No, you said ‘wet shirt don’t break’, not ‘piss shirt bend bar’!”

¤

7 juni, tisdag

TV6
21.00
Reservoir Dogs

-Tarantinos genombrott, en våldsam film om ett juvelerarrån (som vi aldrig får se) och konfrontationen mellan skurkarna, den infiltrerade polisen och den uniformerade polisstackare som tagits gisslan….eller vad man nu ska kalla det.
Mr Blonde (en suverän Michael Madsen): “Listen kid, I’m not gonna bullshit you, all right? I don’t give a good fuck what you know, or don’t know, but I’m gonna torture you anyway, regardless. Not to get information. It’s amusing, to me, to torture a cop. You can say anything you want cause I’ve heard it all before. All you can do is pray for a quick death, which you ain’t gonna get.”

SVT1
00.30
Memento

-Superregissören Christopher Nolans långfilmsdebut är en intrikat historia som berättas från två olika håll – framlänges…och BAKLÄNGES! Ska man stanna uppe och se denna – och hänga med – bör man ladda med starkt kaffe!
Starka prestationer av Guy Pearce, Carrie-Ann Moss och Joe Pantoliano.

¤

8 juni, onsdag

TV8
21.00
Parenthood

-Med undantag för Bowfinger från 1999 så är denna komedi från 1989 det sista Steve Martin gjorde som var roligt på riktigt. Handlar om föräldraskapets alla fallgropar, och innehåller -förutom Steve Martin – en mängd bra skådespelare, som t.ex Mary Steenburgen, Dianne Wiest, Jason Robards, Rick Moranis, Tom Hulce, Martha Plimpton och Keanu Reeves.

¤

9 juni, torsdag

TV4
16.05
School of Rock

-Den aspirerande rockstjärnan Dewey Finn (Jack Black) nästlar sig in som lärarvikarie på en skola, och försöker förvandla de uniformsklädda små barnen till rockande musiker.
Betydligt mer underhållande än den pinsamma reality-serien med samma namn, innehållandes ett stycke has-been (Gene Simmons från Kiss) som ska göra likaledes med en rigid skolklass.

TV4+
21.00
Jönssonligan Dyker Upp Igen

-Den tveklöst bästa delen i serien, där ligan inleder med att råna IKEA (vi bjuds då på en schysst stilstudie i hur det stora varuhuset såg ut innan det blev jättestort), fortsätter med att ta sig an ett stycke avancerad elektronisk utrustning och avslutar med en båtjakt ute i skärgården.
Underhållande nästan hela tiden (en scen med Jarl Borssén som asiat hade iofs kunnat skippas!) och med en obetalbar Johannes Brost som en lång, gänglig James Bond-skurk parodi – komplett med ärrat ansikte, vitt öga, silvertänder och en mekanisk arm som fungerar som allt från krokförsedd extremitet till maskingevär!

Kanal9
21.00
Kiss Kiss Bang Bang

-Bisarr och väsnig actionkomedi med Robert Downey Jr som aspirerande skådespelare och Val Kilmer som supergay privatdeckare.
Har man redan sett Jönssonligan (på 4+) ett antal gånger så kan man lika gärna byta över till 9:an och kolla in denna istället.

¤

10 juni, fredag

TV3
19.15
Happy Feet

-Musikfylld animerad film om sjungande (och dansande) pingviner. Innehåller såklart ett miljöriktigt budskap, även om det på något vis går förlorat i resten av historien, som är lite FÖR fokuserad på att bara underhålla.

TV3
21.30
Wild Wild West

-Beviset för att det ibland inte spelar någon roll vilken makalös kombination man lyckats få till… Här får man en story författad av Jim & John Thomas (som bl.a skrev Predator), regisserad av Barry ‘Men In Black’ Sonnenfeld och med en rollista som toppas av Will Smith, Kevin Kline, Kenneth Branagh och Salma Hayek…och resultatet är inget annat än flådigt förpackad SKIT!
Kompisarna Konradsson och Larsson valde att skippa den sista halvtimmen till förmån för tidig hemgång när vi för många år sedan satt i min soffa och kollade på denna.
Tog storslam på Razzie Awards år 2000, och vann för Värsta Manus, Värsta ‘Screen Couple’ (Smith & Kline), Värsta Regi, Värsta Sång och Värsta Film.

Kanal5
22.00
Jackie Brown

-Tarantino följer upp sin supersuccé, Pulp Fiction, med att göra samma sak en gång till – fast utan hjärta eller inlevelse. Tråkig, trots Samuel L Jackson, Robert DeNiro, Pam Grier, Bridget Fonda, Robert Forster och Michael Keaton.

Tv6
23.10
Lake Placid 3

-Såg den första, oväntat underhållande, filmen för några år sedan. Stängde av film nummer två efter bara tjugo minuter. Gissar att denna tredje del – om en gigantisk krokodil i en amerikansk insjö – inte är nåt att se. Så: VARNING!

Kanal5
01.10
The Ring

-Amerikansk remake av Japanska Ringu. Satsar på en handfull fler chockeffekter, och offrar därmed en del av originalets långsamma, magvändande, krypande spänning.

¤

11 juni, lördag (Idel skitfilmer denna dag!)

TV6
21.00
Godzilla/Batman Returns/Highlander: Endgame

-Sexan kör en Trippel Feature med blaha-blaha denna dag, och inleder med den usla amerikanska versionen av japans egen maskot, Godzilla. I vilken vi bjuds på en schysst inledning följt av (inte alltid) spektakulära CGI-effekter. Regisserad av Roland ‘I kill everything I touch’ Emmerich.
Näste man till rakning är Tim Burtons uppföljare på sin egen Batman-film, fortfarande med Michael Keaton som Batman, denna gång satt mot Danny DeVito (The Penguin) och en latexinkapslad Michelle Pfieffer (Catwoman). Kan visserligen stundvis vara okej, men inte i två och en halv timma!
Sist ut är Highlander: Endgame, den så vitt jag förstått det FJÄRDE filmen i en serie som bara borde ha bestått av en enda.

Kanal5
00.00
Exit Wounds

-För den som känner att sexans utbud inte var dåligt nog – gå direkt till femman (utan att passera Gå) och se Steven Seagal som den hårdhänta polisen Orin Boyd.

TV3
01.40
Walking Tall

-Fortfarande vaken klockan 01.40? Varför inte kolla in Dwayne ‘The Rock’ Johnson som hemvändande ex-militär, som rensar upp i den korrumperade håla hans hemstad förvandlats till.

¤

12 juni, söndag

TV11
23.25
28 Weeks Later

-Uppföljaren till Danny Boyle’s 28 Days Later är betydligt våldsammare, svartare och mer hopplös. Ofta lite FÖR hopplös. Okej som en zombiefilm (of sorts), men ett antal pinnhål längre ner på stegen från sin föregångare.

TV3
00.50
Backdraft

-Dramathriller om två bröder i Chicagos brandkår, med starka siffror på stjärnbarometern. Ron Howard regisserar Kurt Russell och William Baldwin som de två bröderna, och de backas upp av en ensemble bestående av bland annat Robert DeNiro, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh, Scott Glenn, Rebecca De Mornay och J.T. Walsh.

¤

13 juni, måndag

Kanal9
21.00
The Terminal

-Då Viktor Navorski landar på JFK-flygplatsen i USA fastnar han i en byråkratisk rävsax, när det framkommer att hans land efter stridigheter upphört existera medan han var på resande fot. Han får inte komma in i USA, och han kan inte längre resa hem igen. Strandad på “internationellt vatten” – flygplatsen – förvandlar han det till sitt hem.
Tom Hanks är lysande i denna smått osannolika men väldigt underhållande film regisserad av ingen mindre än Steven Spielberg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.