TV-blogg 120124-120206

Innan jag kortfattat listar filmer (och annat) värt att slösa tid på under de kommande två veckorna, så måste jag komma med ett TOPP TIPS!!!

Igår visade SVT1 de första två avsnitten av sin nya tiodelars tv-serie ‘Äkta Människor’. Jag hade funderat på att se den, men kan nästan garantera att jag inte sett den om jag inte jobbat. Men nu gjorde jag det, och Stefan ville kolla början för att se ifall det var nåt att se… Och bara fem minuter in i den var vi bägge fastnaglade framför tv’n, och satt där och tittade  på bägge avsnitten.
Jag tittade på den i vad som nästan måste beskrivas som ett sorts chocktillstånd. Vad fan var det här för nåt?! Vad var detta för kanal!? Vad har hänt med den gamla vanliga, dammiga, trista stofil-SVT?!
Välgjort, ibland nagelbitande spänning, påkostat (åtminstone kändes det så – men vad vet jag). Det är som att ALLT fanimej klickat! Någon (i det här fallet manusförfattaren Lars ‘Tusenbröder’ Lundström) har fått den där ack så otroligt sällan förekommande så kallade “snilleblixten”, lyckats pränta ner den på papper och sedan fått SVT – av alla tänkbara kanaler låg de fanimej sist på min lista – att producera denna snilleblixt till något helt jävla makalöst!

Ja, jag vet att jag låter som nån predikande vansinnesprofet – och självklart är inte Äkta Människor nåt sorts Guds Gåva Till Mänskligheten. Men den är så långt ifrån allt annat som Sveriges Television brukar producera!
Det är en scifi-serie, fast utan scifi-inslag, som lutar mer åt krypande skräckthriller än action, och som ställer obehagliga frågor – ingen av dem mer påtagliga än den rörande mänskligt värde. När vi lyckats skapa kopior av oss själva som genomgående integrerats i vår vardag och som vi knyter an till på djupt känslomässiga plan, vem ska då avgöra vad som är en “äkta människa”.
För i helvete – det är en svensk kombination av Ridley Scotts ‘Blade Runner’ och Steven Spielbergs ‘A.I.’, visad i reklamfri tv!!! Förlåt mig, men jag blir bara så otroligt lycklig då det görs något som får den där förbannade tv-licensräkningen att kännas mindre jobbig att betala.

Om ni nu läser detta och tänker – som ni BÖR göra – att “fan också, jag skulle kanske ha sett de där avsnitten igår i alla fall”, så frukta icke! De går i otaliga repriser! Följande tider gäller, för repriserna av avsnitt ett och två:
Tisdag 24/1, SVT1, 23.00-01.00
Fredag 27/1, SVT1, 01.55-03.55
Lördag 28/1, SVT24, 22.00-00.00
Och ja, jag vet att det är sena sändningstider, men det är ingen barnvänlig serie!

För de som inte kan se repriserna på denna tid så är de två första avsnitten just nu tillgängliga på SVT Play, och jag rekommenderar att ni SNARAST ser dem, utifall att SVT plockar bort dem därifrån!
De två avsnitten hittar ni HÄR (del 1) och HÄR (del 2).

Den tredje delen (av totalt tio) visas på söndagen den 29 januari på SVT1, klockan 21.00.

Sådärja, nu har jag predikat färdigt.
Övrigt att kolla in…

Tisdag 24 januari

21.00
TV11
Sin City

Robert Rodriguez-regisserad film baserad på Frank Millers “graphic novels” (hur fan översätter man det egentligen?? “Serieböcker” känns så beescht). Nåväl, med massor av kändisar inklämt både här och var (Jessica Alba, Alexis Bledel, Powers Boothe, Rosario Dawson, Benicio DelToro, Michael Clarke Duncan, Josh Hartnett, Rutger Hauer, Michael Madsen, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis, Elijah Wood mfl).
Det här är nog det mest påtagliga försöket att direktöversätta kontrastrika serierutor till film, vilket gör att Sin City känns mer eller mindre animerad, fast med riktiga skådespelare… Skruvad, otäck och sevärd.

Onsdag 25 januari

21.00
TV8
Dead Calm (Lugn Vatten)

Den här har visats många, många gånger på tv, men den blir ju inte mindre bra för det… förutom att den är sjukt spännande så är det mest intressanta med filmen att den faktiskt lyckas vara just så spännande – trots att den i grund och botten bara har tre skådespelare (Sam Neill, Nicole Kidman och Billy Zane) och vars handling till stor del utspelar sig på en liten segelbåt mitt ute på havet (ett lugnt hav dessutom!).
Men nagelbitande är det.
-Och oavsett vilket, välj denna över Men in black 2 på TV6!

Torsdag 26 januari

21.00
TV6
I Am Legend

Will Smith och bara Will Smith…typ.
Efter en apokalyptisk smittspridning är Robert Neville (Smith) till synes ensam kvar på ett övergivet, nedgånget, raserat Manhattan. Han överlever genom att följa strikta rutiner när det gäller säkerhet och mental träning…samtidigt som han arbetar frenetiskt för att hitta ett botemedel mot smittan.
Jag gillar apokalyps-filmer med “den ensamma överlevaren”…men det kanske bara är för att de påminner så otroligt mycket om zombiefilmer. 🙂

21.00
Kanal9
Boogie Nights

Paul Thomas Anderson (Magnolia) berättar historien om Eddie Adams (Mark Wahlberg), en välutrustad kille, som under 70-talet blir rekryterad av Jack Horner (Burt Reynolds) – producent av “konstnärliga porrfilmer”. Eddie, vars manslem ger honom porrstjärnenamnet Dirk Diggler, sjunker djupare ner i porrträsket, samtidigt som Jack Horners sätt att göra film börjar bli utkonkurrerat av videons intåg i branschen.
Trefaldigt Oscarnominerad, Bästa manliga och kvinnliga biroll (Reynolds och Julianne Moore) samt för bästa manus skrivet direkt för film (Anderson).

Fredag 27 januari

21.00
TV6
Red Dragon (Röd Drake)

Den tredje filmen i serien om Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), och faktiskt den bästa av dem alla. Utspelar sig innan händelserna i Silence of the Lambs, och här ombeds den fängslade Lecter hjälpa FBI-agenten Will Graham (Edward Norton) ta fast mördaren kallad The Tooth Fairy (lysande spelad av…någon vars namn jag inte tänker skriva utifall att ni inte sett den och nu VILL se).
Det här är en remake av filmen Manhunter från 1986, i vilken Lecter spelades av obehagliga Brian Cox, och FBI-agenten Will Graham spelades av William “Grissom i CSI” Petersen.

23.35
TV6
The Big Lebowski

Stanna kvar på TV6 efter Red Dragon, och låt eder roas kungligt, Cohen-style!

Maude: Do you like sex, Mr. Lebowski?
The Dude: ‘Scuse me?
Maude: Sex. The physical Act of love. Coitus. Do you like it?
The Dude: I was talking about my rug…
Maude: You’re not interested in sex?
The Dude: You mean coitus?

Lördag 28 januari

20.00
TV3
Angels & Demons (Änglar och demoner)

Uppföljare till The DaVinci Code (som visas dagen innan denna, på samma kanal, men är på tok för seg för att tipsas om). Den här är håller dock ett betydligt snabbare tempo, och är därför helt enkelt lite bättre.
Okej, så den är inte världsbäst, men jag tipsar om den mest för att det annars, i stora drag, bara finns saker att varna för denna lördag. Som till exempel mediokra Swordfish (TV6), värdelösa uppföljaren Night at the Museum 2 (TV4), hur kan sånt här få göras-Brüno och den sugiga The Hitcher-remaken (Kanal5), roligt i 20 minuter Stuck on you (Sjuan) samt Dirty Dancing 2 (TV11).

Söndag 29 januari

21.00
SVT1
Äkta Människor, del 3
Som sagt…

23.00
TV11
Déjà Vu

Invecklad thriller med Denzel Washington, regisserad av stilsäkra Tony Scott, om ATF-agenten som undersöker efterdyningarna av en bomb som exploderat på en färja – och ges möjlighet att på ett väldigt konkret sätt gräva lite i det förflutna.
Trist att den börjar så sent, eftersom det krävs en del för att hänga med i svängarna.

Tisdag 31 januari

21.00
TV6
Territory (orig. titel Rouge)

En b-film i ordets rätta bemärkelse, men sådana kan ju också vara ruskigt underhållande! Här handlar det om en flodtur i australiens vildmark, som tar en obehaglig vändning då någonting plötsligt stiger ur djupet och välter båten! De överlevande turisterna lyckas ta sig iland på en ö mitt i floden, och ute i vattnet skymtas en blodtörstig jättelik krokodil…
Jamen ni hör ju! 😀
-Se denna hellre än Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer på TV11.

Torsdag 2 februari

21.00
TV6
The Dark Knight

Ja, jag vet att Christian Bales mullrande Batman-röst i längden blir irriterande, men det är skit samma! Den här filmen ska man se för att detaljstudera Heath Ledgers porträtt av Jokern. Se gärna någon annan film med honom innan, vilken som, det har ingen betydelse, och jämför! Det är kusligt hur mycket han gav sig hän åt rollen. Se in i hans ögon…han är inte där!
-Denna periods MÅSTE SES!

Fredag 3 februari

22.00
SVT1
Snatch

Guy Ritchies tveklöst mest underhållande film hittills, och det känns nästan som att han gjort den i en handvändning! Snabba klipp, obetalbara dialoger och supercoola karaktärer, sammanfogat till något med skyhögt reprisvärde!
Välj denna över vad som helst annars denna fredag, eftersom de andra kanalerna storsatsat på saker i stil med The 6th Day (trefalt Razzie-nominerad Schwarzenegger-soppa), Catwoman (även den storfavorit på Razziegalan, med sju nomineringar som resulterade i fyra vinster – skådespelare, regissör, manus och film), Bride Wars (en Razzie-nominering även där) och Tomb raider 2: Lara Croft and the Cradle of Life.

Lördag 4 februari

Det visas ingenting på bra tid denna dag, men eftersom det är Melodifestivalen på SVT1 mellan 20.00-21.30 så kan jag inte göra annat än att rekommendera alla att hyra en film eller nåt! Eller kolla på Gladiatorerna på TV4, det visas på samma tid. Vad som helst måste ju vara bättre än Melodifestivalen – en av de tävlande denna lördag är ju för i helvete Sean Banan!!!
-Nu känns tv-licensen sådär onödig igen.

Söndag 5 februari

21.00
SVT1
Äkta Människor, del 4
-Missa ej!

Måndag 6 februari

På kanal 5 klockan 21.55 börjar Får vi följa med?, en ny reportage-serie med Filip och Fredrik. Så just denna dag tycker jag att vi alla kan visa prov på vuxet och ansvarsfullt beteende, genom att gå och lägga oss lite tidigare.
-Ungefär kl.21.54 tycker jag låter som en vettig tid.

Advertisements

4 thoughts on “TV-blogg 120124-120206

 1. Ska göra mitt bästa att se del 1&2. Men annars så var det en hel del bra filmer på mänskliga tider, TACK för alla tips!

 2. Vi måste kanske helt enkelt titta på reprisen av “Äkta människor del 1 och 2” 🙂

  Men…..tittar du inte på Melodifestivalen????!!! 😉 😉 😉

  Hehehe….jag kan inte hjälpa det – jag gillar schlager och allt kring Melodifestivalen 🙂

  “I am legend” har jag inte sett….den får det nog bli!

  Kraaaam!

 3. Haha, ja exat 21:54 är det nattning!! 😀 Missat Äkta människor men orkar inte försöka sitta i två timmar om o om igen och följa en serie, för lång tid. Tycker halvtimmes-timmes serier är precis så länge man orkar sitta vid tv’n… 🙂 Om Territory: var lite överraskad första gången jag såg den, visst B-film, men helt klart sevärd. Inte alltför dåliga insatser. 🙂
  Om Dead Calm: Nu får de väl ge sig, det är väl tionde gången på ett år, eller så, som de visar den?! Har sett den två gånger under hösten när jag nattsuddat! 😛 SÅ bra är den inte, även om den är bra. 🙂

 4. Jenny: ‘Äkta Människor’ är bara en timme par avsnitt, de två timmarna i söndags var bara för att SVT ville sparka igång serien ordentligt, och visade två avsnitt på raken.
  Resten av dem visas ett och ett. 🙂
  Ska nog för övrigt ta och se ‘Territory’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s