5 x 100

G.I. Joe – The Rise of Cobra

Jag hoppades på lite dum action, där jag kunde stänga av hjärnan i ett par timmar och bara låta ögonen vila på tv’n…och fick precis just det!
Supersoldater i superdräkter, som får dem att bli superbäst – vilket hjälper när de ska jaga superskurkar (som är ute efter ett supervapen som kan ”äta” upp en massa saker superfort).
Det tog några minuter innan jag kom på var jag hört namnet Hasbro, som står som produktionsbolag. Men så kom jag på att allt detta är baserat på en leksak…
Plus: Massor av tung action och schyssta effekter.
Minus: Mer effekter än story.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

The Collector

Ännu en film där jag fick precis det jag förväntade mig – men det brukar bli så när förväntningarna är låga. Tydligen tänkt som en sorts prequel till Saw-filmerna, men gjordes sedan om till en egen film, med en egen handling…om man verkligen kan gå så långt att kalla det det.
Redan på filmens eget omslag används orden ”torture porn”, och amerikanska censuren kategoriserar den som R (för ”Restricted”) och delar av bedömningen lyder ”for pervasive sadistic bloody violence”.
Plus: Groteskt, blodigt och utdraget våld (precis det jag var ute efter).
Minus: Så många logiska luckor att jag tappade räkningen.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

The Deaths of Ian Stone

Stort och tydligt på omslaget proklameras att denna film är producerad av effektgeniet Stan Winston (ett år innan han gick bort), vilket på något vis får en att såklart förvänta sig en hel del snygga effekter…jag vet inte varför egentligen, det står ju inte ”effekter av Stan Winston” utan bara ”producerad av…”.
Nåväl, efter en ganska lovande inledning så lämnas man med en rörig, tunn och ganska ologisk story – vars slutgiltiga förklaring lämnar mycket i övrigt att önska.
När filmen var slut mindes jag inte ens varför jag valt att hyra den.
Plus: Inte mycket, faktiskt…
Minus: Det mesta, faktiskt…

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

The Cave

Den börjar så bra… Professionella grottdykare anlitas för att utforska ett helt nytt, gigantiskt grottsystem någonstans i Rumänien.
Fram till ungefär hälften är det spännande värre, men sedan dyker otäcka varelser upp, och folk börjar dö på löpande band. ”Vi är en stor familj” hävdar högsta hönset, men ingen varken gråter eller ens blinkar två gånger då nära och kära brutalt mördas framför deras ögon.
Hade varit betydligt bättre UTAN monstren – som den är nu blir den inte mer än en riktigt usel version av Neil Marshall’s The Descent.
Plus: 45 minuter nagelbitande spänning…
Minus: …följt av 45 minuter blaha-blaha.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Splice

Mer skräckfilm än jag trodde att den skulle vara. Tidvis riktigt otäck – men som i så många andra skräckisar sitter man och vill skrika åt puckokaraktärerna att de inte ska göra si eller så.
Mycket intressant story dock, med fokus på genforskning och de moraliska aspekterna kring kloning och försök att genetiskt framavla nya arter.
Den spännande storyn kräver en hel del effekter, som trots låg budget var oerhört välgjorda. Vissa av dem så pass subtila att man slutade tänka på dem som effekter.
Plus: Betydligt bättre än förväntat!
Minus: Viss besvikelse över att den blev lite monsterfilm mot slutet.

¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Veckans vinnare:

SPLICE!

Advertisements

5 thoughts on “5 x 100

 1. Haha, monsterfilm på slutet.. (Splice) Like! Ja det är ju det som är problemet med the Cave, slutresultatet för mig blir ändå mer positivt än neggo, fast jag gillar förstås monstrena också, jag var inställd på dem. Men det hade kunnat utvecklats mycket mer, inte bara att man fick gissa att alla monster eg var muterade forskare, soldater osv. 🙂

 2. Btw, efter att ha sett klipp på imdb att monstret dödar katten i splice vill jag inte se. 😦

  • För en kattälskare är det kanske lite hemskt att se, ja…
   Men hjälper det om jag (utan att avslöja alltför mycket) säger att Dren – som den genmanipulatoriskt framställda varelsen heter – i den scenen är i mognadsgrad ungefär som en extremt svartsjuk femton-sextonåring. Hon dödar kanske katten, men i hennes ögon är det bara ett sätt att såra sin “mamma/rival” (ungefär som en tonåring som falskt anklagar sin egen pappa för sexuella övergrepp, utan att veta exakt hur mycket skada hon faktiskt ställer till med).
   Det finns scener tidigare i filmen som visar att Dren tycker om katten riktigt mycket – vilket på något vis gör dödandet av den till något ännu mer symboliskt. Hon tycker om katten, men hon tycker inte om den lika mycket som hon just då hatar sin “mamma/rival”.

 3. Så summa summarum: inte så jättebra filmer någon av dom alltså? (om jag utgår från dina plus/minus)

  Fick TV-tidning igår med har ännu inte hunnit kolla om det kommer någon riktigt bra film under påskhelgen – blir lusläsning ikväll 🙂
  Det finns säkert massor av bra filmer som kommit på DVD som vi ännu inte sett. Vi har inte se (och vill se) “Ghost Protocol” – men att hoppas på att den hinner komma på DVD till påskhelgen är väl att hoppas på för mycket…… 😉

  Ringer dig senare……

  Kraaaam!

  • Splice var bra, faktiskt. 🙂

   OOO, tv-tidningsdags!
   Dags att köpa, gå igenom och spalta upp! 🙂

   Ang. Ghost Protocol, hyr- och köpfilmsreleasen brukar vara ganska samkoordinerade, och den kommer inte på köpdvd förrän den 23 maj. 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s