Screentryckning…

Det är delvis det jag är anställd på Fronta Reklam för att göra.
-Screentrycka.

Inte bara det givetvis, men en stor del av arbetsuppgifterna består av just screentryckning – en ganska fantastisk tryckform… Och ganska komplicerad.

Låt oss till exempel säga att jag helt enkelt bara skulle vilja trycka ett hjärta direkt på en tshirt – med screentryckningsmetoden. Jag måste då göra på följande sätt (och eftersom jag jobbat med detta i enbart tre dagar så ber jag om ursäkt för att jag inte kan alla de tekniska termerna…än):

 1. För det första behövs en screentryckar-ram, som är en ram i metall (eller trä) som har ett extremt finmaskigt nät spänt över sig – så pass finmaskigt att det såväl för öga som för hand känns som en matt, solid plastyta…fast det är inte solitt, det är ett nät.
 2. Screentryckar-ramen behandlas med en emulsionsvätska (framkallningsvätska).
 3. Ramen måste sedan torka över natten.
 4. Dagen efter – när trycket kan göras – behövs en plastfilm-utskrift av hjärtat, i svart.
 5. Plastfilmen placeras i ramen, som låses fast med hjälp av vakuum i en stor glasmonter med en mjuk gummifilm som baksida.
 6. Ramen behandlas sedan med kraftigt UV-ljus en ett antal minuter. UV-ljuset får fotoemulsionen att smälta ihop och härda (vilket gör det finmaskiga nätet precis så solitt som det känns – och det är då alltså oigenomträngligt för sådant som exempelvis färg). Där plastfilmen suttit – närmare bestämt där det svarta hjärtat varit – kommer inte UV-strålarna åt emulsionen, och den härdar alltså inte.
 7. Ramen plockas ut ur vakuummontern, plastfilmen plockas bort och ramen spolas sedan av med vatten. På det ställe där det svarta fältet var placerat sköljs den ohärdade fotoemulsionen bort, och på den specifika fläcken kan det finmaskiga nätet nu återigen släppa igenom färg.
 8. Ramen placeras i en manuell screentryckar-maskin.
 9. Själva trycket på ramen (där det svarta plastfilms-hjärtat lämnat ett “hål”) måste nu maskas av – för att man ska slippa få färg över hela ramen. Detta göres med hjälp av allt från plastfilmer till tejp – över hela ramens yta utom just där hjärtat är.
 10. Plastfilmen med det svarta hjärtat på placeras på tryckplattan under ramen – i en position som gör det lämpligast att lätt trycka hjärtat där man vill ha det på t-shirten.
 11. Man måste nu se till att den “öppna” delen av screentryckar-ramen hamnar precis rakt ovanför där man placerat plastfilmens hjärta, sedan fixerar man ramen i den positionen (detta innebär att hjärtat kommer hamna på samma ställe varje gång man fäller ner ramen över plattan).
 12. Plastfilmen plockas bort och t-shirten träs på kring tryckplattan – som är sprayad med ett lätt klibbigt klister, så att vad än för textilier man placerar där ska ligga helt still. Man manövrerar t-shirten i rätt position för att få trycket där man vill ha det. Ska hjärtat vara i mitten så får man helt enkelt se till att t-shirten ligger centrerad på plattan!
 13. Screentryckar-ramen fälls sedan ner över t-shirten, och man adderar önskad färg till ramen.
 14. Färgen dras över den omaskerade delen av ramen i ett par-tre drag.
 15. Ramen fälls upp – och på t-shirten finns nu (förhoppningsvis) ett tjusigt hjärta.
 16. T-shirten plockas försiktigt av och placeras på ett stor rullband, som tar den genom en stor varmluftsugn uppvärmd till ca 200 grader. Detta görs för att färgen ska torka – färgen innehåller nämligen inte några lösningsmedel och utan varmluftsugnen skulle den aldrig torka (och det är inte nåt man “bara säger” utan den torkar helt enkelt inte utan de 200 värmegraderna – inte alls…aldrig någonsin!).
  Det tar t-shirten ca 1-1½ minut att passera genom ugnen.
 17. KLART!

Och vill man göra ett tryck som har mer än en färg…
…ja, då blir det genast RIKTIGT komplicerat! 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Screentryckning…

 1. OMG! Mitt eget jobb känns plötsligt simpelt och okomplicerat 😉

  Men jag ser att detta är ett jobb som man brukar säga “passar dig dig som hand i handske”.

  Någon gång i fram tiden kanske man kan få ett litet studiebesök 🙂

 2. WOW! Låter inte helt lätt – men helt klart låter det som ett jobb som passar DIG 🙂

  Så om man ska göra 50 st T-shirts med tryck så gör man ovanstående 50 (!!!) gånger?

  Kul att det går så bra och att du trivs! 🙂

  Kraaaaamis!

  • Nej, inte alla steg…
   För att göra 50 t-shirts med likadant tryck gör man steg 1-11 en gång, och upprepar sedan steg 12-17 femtio gånger. En gång för varje t-shirt. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.