Julpaj…

Det är ett jäkla massa tjafs om censur av traditioner just nu…
Pepparkaksgubbar och tecknade filmer.

Folk tycker att det är löjligt, andra tycker att man kanske ska ta sig en liten titt på hur “svenska” dessa traditioner är medan ytterligare några (få, får man väl anta) faktiskt tycker att det är på tiden att någon tar tag i denna vardagsrasism.

Personligen kan jag inte förstå varför man ens får för sig att vilja klippa i gamla filmskatter… För det är precis det det är – en åttio år gammal kortfilm (80!!!) gjord i en tid då världen såg annorlunda ut och värderingarna var, med dagens mått mätt, minst sagt skeva.
Men betyder ett avståndstagande från censur att man idag ställer sig bakom dessa värderingar? Nej, såklart inte! Men det verkar Disney tro…

julpaj2

Men okej då, klipp och censurera bort den lilla vita dockan, den svarta dockan och den dansande judiska gubben (som jag på fullaste allvar inte hade en endaste aning om skulle vara judisk förrän Disney själva påtalade det inför sin egen censur). Faktum är att jag är gammal nog att minnas att den judiska gubben och den svarta dockan faktiskt inte funnits med i den “svenska” julversionen av denna film hela tiden, utan var något som lades till för 15-20 år sedan, och alltså nu ska plockas bort igen – inte för första gången utan alltså Ännu En Gång.
Men om man nu ska plocka bort dessa tre saker från denna kortfilm, för att de gör narr av-, sprider fördomar kring- eller helt enkelt väcker anstöt hos diverse minoritetsgrupper runt om i världen…….då tycker jag inte att man ska sluta där. Värderingarna såg som sagt annorlunda ut för 50-100 år sedan och Disneyfilmerna vi likt världens största sekt sitter och religiöst glor på framför den glödande tv’n varje år är fanimej inte gjorda i fjol.

Efter ‘Tomtens Julverkstad’ kommer ‘Musses campingsemester’, den skulle ju kunna klara sig undan – men se den ÄR redan censurerad! Inte av samma anledningar som ovan, men av “säkerhetsskäl”, så att barn inte ska få för sig att kombinera en majskolv, en gaffel och ett eluttag för att göra popcorn.
Däremot borde pälsmössa och rysk dans i ‘Kalle Ankas fotografiska expedition’ vara ett solklart fall för saxen!
‘Tjuren Ferdinand’ borde visserligen tas bort helt bara för att den är så jäkla trist, men det är ju som en enda lång nidbild av spanjorer och blodtörstig tjurfäktning så klipp-klipp-klipp, på samma sätt som de sjungande italienarna i ‘Lady & Lufsen’-klippet. Bort med det bara!

julpaj6

julpaj3

julpaj4

julpaj5

…Förresten, skit i att visa de där gamla filmerna!
Dagens barn kan ju se tecknat när de vill året om så det är ändå ingen av dem som förstår poängen med att se samma trista programpaket varje jävla år, utan de enda som sitter framför tv’n är 60- och 70-talisterna, och frustar förnöjt åt den där schackfärgen, åt den finurliga väckarklockan som får Kalle ur sängen, åt Piff & Puff som torterar Pluto samt åt “Ingen fara sheriffen, hon é seker Gamla Bettan”… Åsså går man och pissar under ‘Ferdinand’.
Så ta bort dem! Visa ‘Karl-Bertil’ klockan 15 istället, så slipper man få ångest varje år för att man sitter vid julbordet när denna mer än lovligt Svenska Tradition visas på tv!

julpaj7
Jultraditioner, nånting som är lite mörkt å kulet – men ändå så kärt…?

Advertisements

One thought on “Julpaj…

  1. ….och icke att förglömma “Snövit och de sju DVÄRGARNA”. För numera får man ju inte säga “dvärg” – det heter “småväxt”. Så antingen borde det klippas bort helt alt. döpas om till “Snövit och de sju småväxta” (såvida inte “Snövit” kan betraktas som FÖR ariskt och därmed rasistiskt??! )

    Urdumt!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s