The Secret Life of Walter Mitty

Ben Stiller producerar, regisserar och spelar huvudrollen i en film om Walter Mitty, vars färglösa och ensamma liv gör att han lever mestadels av det genom allehanda äventyr inuti sitt eget huvud… Tills den dag han tvingas ge sig ut på ett riktigt äventyr, i jakt på livets kvintessens – i form av ett värdefullt fotografi.

the-secret-life-of-walter-mitty-ben-stiller-behind-the-scenes-636-370

I grund och botten är det här en film om att våga… Våga säga emot, våga ta kontakt, våga bryta mönster, våga lämna tryggheten bakom sig och ge sig av ut i det okända.
Den har jämförts med Forrest Gump, och det går på sätt och vis att se varför. Det är en harmlös huvudkaraktär som är med om ett storslaget äventyr… Men det är egentligen allt de två filmerna har gemensamt.
Medan Tom Hanks Gump är en något enfaldig karaktär, som det egentligen nästan aldrig är jättesynd om eftersom han oftast inte är helt medveten om när han blir illa behandlad, så är Ben Stillers Walter Mitty en tragisk karaktär. Han dagdrömmer sig bort från sitt eget liv, och har varken pondus eller mod nog att säga ifrån då andra driver med honom.

Ben-Stiller-in-The-Secret-Life-of-Walter-Mitty-2013-Movie-Image-2

Ja, det är tidvis överdrivet, ja, vissa av karaktärerna är snarare karikatyrer, och ja, visst är detta en lättsam bagatell. Men det är en vacker, bitvis rolig men mestadels melankolisk, dock tveklöst snyggt förpackad och välljudande bagatell (storslagna vyer och fantastisk musik).

Med lättdefinierbara karaktärer (här finns enbart ‘good guys’ och ‘bad guys’, inga gråzoner) är The Secret Life of Walter Mitty en sån där typisk feelgood-film, som riktar sig till de som vill ha ett par timmars mysig biostund, utan att behöva anstränga sig alltför mycket.
Men framför allt tycker jag att den riktar sig till de som sett Ben Stiller i några av hans tidigare filmer, och kanske inte alltid men oftast tyckt att han spelar jobbiga, väsniga och pinsamma karaktärer i filmer fyllda av ansträngd humor… Det här är nämligen en helt annan sorts Ben Stiller-film, och jag garanterar att de flesta som ser den kommer bli positivt överraskade av honom.

secret_life_of_walter_mitty_ver4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.