The Purge

Den generella uppfattningen om The Purge (2013) verkar vara att den är idiotisk, full av osannolika premisser och karaktärer som fattar puckade beslut… Jag är inte den som är sen att racka ner på en film jag inte gillar, men i ärlighetens namn tycker jag att folk är lite väl negativa här.

Purge1

The Purge har ett intressant upplägg, med en tankeväckande idé.
Att i en nära framtid är USA’s arbetslöshet nästan raderad och brottsligheten nere på en rekordlåg nivå – tack vare införandet av den årligen återkommande The Purge. En dag då alla polisiära insatser, all akutsjukvård, ambulanser och brandbekämpning är inställd mellan 19.00 fram till 07.00 dagen efter – och under denna tid är all brottslighet, till och med mord, laglig!
Tanken är att denna “freebie-natt” ska fungera som en utrensning (purge) av allt uppdämt hat folk går och bär på.
De finns dock motståndare som antyder att de som råkar mest illa ut under denna horribla natt är de fattiga och hemlösa, som inte har råd att skydda sig från den massaker som ofrånkomligen sker varje år, och att The Purge därför är ett ypperligt sätt för de som styr och ställer att varje år drastiskt sänka antalet fattiga och hemlösa.

En del av de som klankar på denna film hävdar att det är en bra idé som kunnat göras i större skala, men jag gillar det lilla format den utspelar sig i. Istället för att kryssa mellan våldsamma händelser över hela USA eller ens bara i en av de större städerna, så fokuserar filmen på en enda familj, James och Mary Sandin samt deras två barn Zoey och Charley, som bor i ett gigantiskt hus i ett välbärgat förortsområde. James är bästa säljaren på ett företag som specialiserar sig på övervaknings- och särkerhetsutrustning, och deras hem är därför ett veritabelt fort. Under The Purge’s tolv timmar stänger de in sig i huset och väntar passivt ut slakten.
När sonen Charlie bestämmer sig för att släppa in en blödande, desperat, jagad man förändras dock situationen, eftersom det maskerade gäng av överklass-slynglar som var efter honom vägrar ge sig…

Vigilandia

James Sandin (Ethan Hawke) representerar den stora ansiktslösa passiviteten. Han har inga som helst problem att låta sig distraheras av en varm dusch, en bra film på tv’n och ett glas vin – medan människor slaktas överallt i det stora landet som existerar utanför hans hus. Så länge han och hans familj sitter säkert så…..

The Purge har logiska luckor, och man ska nog inte analysera den för ingående för då spricker fasaden. Men trots mitt stora filmintresse så har jag faktiskt förmågan att helt enkelt bara stänga av och låta mig svepas med av något ganska enkelt, och The Purge är LÄTT att svepas med av.
Den var tidvis brutalt spännande, och den ganska bleka familjen kompenserades för i den djävulska ledaren för det maskerade gänget (den enda av dem som plockar av sig sin mask), i sluttexten står han bara som ‘Polite Leader’ och spelas av en helt otrolig Rhys Wakefield.

purge2

Det var ett bra tag sedan jag såg en hel film hemma i soffan utan att pausa en endaste gång, om så bara i två sekunder. Så, har man förmågan att stänga av hjärnans logikcentrum en liten stund och vill ha en och en halv timme pulshöjande förströelse, så rekommenderas The Purge!

purge4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s