Godzilla (2014)

Ok, en ny Godzillla-film alltså…

Trailern var givetvis hur cool som helst, och jag – varandes den trailermakarnas våta dröm som jag är – föll såklart pladask!

HÅLL MED OM ATT DEN ÄR COOL!

Nåväl, jag försökte att inte ha några förväntningar alls…såklart.
Men jag kunde ju inte låta bli att hoppas lite grann i alla fall, och det jag hoppades allra mest på var att jag skulle få se Roland Emmerich och Dean Devlin (regissör respektive producent av den horribelt usla Godzilla från 1998) bli mobbade som två feta Lundsbergare i terminsstart!

Kanske inga höga ambitioner direkt, men satta helhjärtat, och med förhoppningen att även om inget annat visade sig vara positivt så skulle åtminstone de ambitionerna infrias.

godzilla 2

För regin av 2014 års Godzilla står Gareth Edwards, som bara gjort en enda långfilm tidigare – 2010 års Monsters, en fantastisk lågbudgetfilm (produktionskostnad ca $800.000) som utspelar sig sex år efter att jorden attackerats av utomjordingar.
Edwards skapade alla faktiskt riktigt imponerande visuella effekter i filmen själv, med hjälp av sin sin hemdator och program som fanns att köpa i vanliga datorbutiker.
Inför Godzilla har han dock haft lite mer resurser till sitt förfogande, som till exempel världsledande effektbolaget Weta Digital, ett team på många hundra skickliga hantverkare samt, icke att förglömma, en budget på ca $160.000.000.

Filmens första tredjedel är oväntat dramatisk, spännande och faktiskt riktigt fängslande.
Efter det förvandlas det till något som mer liknar en ren monsterfilm, blandat med (lite väl) många scener innehållande förklaringar och redogörelser för vad som sker och varför.
Det är inte helt onödiga scener, filmens upplägg gör att det krävs förklaringar, men det blir helt enkelt lite tradigt…

godzilla 3

Vad som dock funkar, och där jag inte utan att jubla inombords fick bevittna den där skolgårdsmobbningen av Emmerich & co, är själva konceptet och genomförandet av det.

Godzillamonstret ser faktiskt ut som Godzilla ska se ut, och inte som Emmerichs stora dinosaur med jättekäke. Man väljer även att inte köra på alltför mycket exponering av det, utan nöjer sig i de flesta fall med närbilder eller silhuetter höljda i dimma.
Man involverar kompetenta skådespelare, där Bryan Cranston (bilden ovan) föga förvånande skiner allra starkast, och pumpar på med välkomponerad musik, av veteranen Alexandre Desplat som har komponerat musik till över 150 filmer.
Men…hur man än vrider och vänder på det, det här är till syvende och sist en film med stora monster som slåss med varandra (ja, det är fler än ett) och hotar att utplåna mänskligheten i processen. Det kan helt enkelt inte bli mycket mer än en bullrig actionfilm – betydligt mindre bullrig och irriterande än andra filmer i samma “genre”, till exempel Michael Bays alltmer horribla Transformersfilmer – men en stor bullrig actionfilm nonetheless.

Godzilla 1

Kanske har jag ändrat min filmsmak, eller så ställer jag helt enkelt bara högre krav nu för tiden. För något säger mig att den tonåriga Micke hade dreglat över denna film, medan den snart fyrtioåriga dito mest rycker på axlarna och känner sig lagom nöjd över att biobesöket inte upplevdes som alltför mycket slöseri med tid och pengar.
Man bör dock tillägga att något det inte heller har slösats med är ovan nämnda resurser, för man kan säga vad man vill om den här filmen – man kanske tycker att den är helt fantastisk, att den är det värsta som någonsin visats på bio eller vad som helst där emellan – men man måste ändock erkänna att den är helt fantastiskt snygg! Inte bara effekterna (som givetvis håller toppklass) utan rent visuellt är den otroligt läcker!
För att använda ett slitet uttryck; den är ögongodis – och glittrande sådant!
Jag funderar faktiskt på att införskaffa den då den kommer ut på dvd, om inte av någon annan anledning så bara för att få se den utan den avskyvärda extradimensionen.

Godzilla Poster

Hur jag fungerar, lektion #38:
Innan filmen visades en trailer för den fjärde filmen i Michael Bays Transformers-serie, och fanimej om den inte såg ganska häftig ut ändå…………..

Advertisements

One thought on “Godzilla (2014)

  1. Då var den inget för mig att slösa biopengar på. På DVD sen kanske.

    Du är så rolig, och verkligen en sucker på reklam. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s