Into the storm

intothestorm3_poster

 Stormjägare…
Ni vet, sådana där som har sitt alldeles egna program på Discovery Channel (Storm Chasers, 2007-), där man kan se dem åka runt i bisarra bilar, utrustade med femtioelva kameror och framförda av personer med grava psykiska problem – samt en helt fucked up prioriteringsnivå vad det gäller mänskligt liv vs. “det perfekta tornado-filmklippet”.

 I Steven Quales film Into the storm (2014) får vi följa ett gäng stormjägare (som naturligtvis passar perfekt in på ovanstående beskrivning) då de träter internt och jagar tornados över de där delarna av USA som man på fullaste allvar börjar undra varför någon överhuvudtaget bosätter sig i – eller kanske snarare varför de som insisterar på att bo där INTE byggt sitt hus som en underjordisk bunker.
 Samtidigt som skolavslutningar, familjegräl och vardagen pågår för fullt, bestämmer sig alla jordens krafter för att samarbeta och skapa den största tornadon någonsin!

intothestorm_1

 Folk i den lilla staden Silverton, som ligger mitt i tornadons färdväg, söker skydd från vindar, flygande bilar, raserade elledningar och fallande hus, samtidigt som de – helt enligt tidens anda – lyckas filma all förödelse, på allt från mobiltelefoner till ordentliga filmkameror…
Och det är till åtminstone 75% detta filmade material som det ska föreställa att Into the storm består av. Ibland lite skakigt (men utan att komma i närheten av kräkframkallande Blair Witch Project), för det mesta i fokus men – tveklöst – ganska hetsigt.
Har man sett Chronicle (2012) så är man kanske lite beredd på den sortens upplägg…
-Men vad säger ni, har ni inte sett Chronicle? Jodå, det har ni säkert gjort, ni kommer nog bara inte ihåg den – för varför skulle man det.

 Into the storm är lite lagom spännande, den har bitvis ganska schysst musik och den har ett ljudspår som i bättre utrustade salonger än Filmstaden Umeå har att erbjuda (tänk: Rigoletto 1 i Kungliga Hufvudstaden) antagligen kommer få delar av publiken att ofrivilligt tömma tarmen!
Den har även ett par karaktärer man bryr sig om, i alla fall lite, och ett par karaktärer man inte bryr sig om alls, eller rent av ogillar.
Den har såklart även fabulösa effekter…

intothestorm_2

 Men, och här kommer det:
Den som är 20 år i år (2014) var inte äldre än 2 år 1996, och då är det kanske förklarligt om man inte till fullo – eller ens ALLS – minns regissören Jan De Bonts film Twister, som handlar om stormjägare i bisarra bilar som jagar tornados medan de träter internt och jagar tornados i USA’s Tornado Valley.
 Samtidigt som drive in-biografer, släktluncher och vardagen pågår för fullt, bestämmer sig alla jordens krafter för att skapa den största tornadon någonsin………

 Nej, Into the storm är inte särskilt originell – men å andra sidan kanske Twister och dess lätt utdaterade effekter verkligen behövde en uppdatering för 2000-talets generation, den där hyperaktiva generationen som inte är intresserade av att se Bill Paxton, Helen Hunt, Philip Seymour Hoffman, Cary Elwes och Alan Ruck
-Eller inte!

The verdict:
 Spänning för stunden, definitivt! Men inte mycket mer än så.
Det Into the storm verkligen lyckades med – var att få mig att vilja se Twister igen, det var ju ändå ett tag sedan sist.

intothestorm4_twister

Advertisements

One thought on “Into the storm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s