3

Jag har alltid varit fascinerad av parkour – och i mitt eget huvud var jag nog ganska länge en snabb och smidig person, även om ålder, kilon och krämpor satt stopp för sådana (des)illusioner.

Parkour-klipp på nätet är dock fortfarande något som lockar, och bland alla otroliga utövare av denna sport är pionjären David Belle närmast att likna vid en gud.
Belle är fransman, född 1973 och grundare till PAWA (Parkour World Association), och det finns ett OTAL klipp med honom att hitta – överallt! Ett av de mest spektakulära kommer från en film – District 13 – och består av en lång actionsekvens då han med hjälp av diverse spektakulära moves flyr från allehanda busemän. Men det tar ju såklart bort en del av autenticiteten då det är musiksatt och redigerat i filmstil… Själva klimaxet, då Belle med en handfull övermänskliga hopp tar sig ner från taket av ett höghus till marknivå – på några få sekunder – finns dock att hitta i ett annat sammanhang.
Det utgör nämligen klimaxet i ett tio minuter långt reportage om honom. Hela reportaget är otroligt intressant (även om man som jag bara har extremt begränsade franskakunskaper), men bara för sakens skull så har jag tidskodat klippet för att visa enbart de sista 30-40 sekunderna, då Belle ska visa att klimaxet i den berömda actionscenen inte är utfört med hjälp av trickfilmning, stuntmän eller vajrar…

Advertisements

One thought on “3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s