24 (försenad)

Ok, så jag snubblade på mållinjen…

Men i ärlighetens namn så var jag upptagen under nästan hela gårdagen, och hade helt enkelt inte tiiid!!

Men här kommer den så, den sista luckan:

Jag är så inåthelvete trött på alla som gnäller på årets adventskalender, som att det vore första året i svensk tv-historia som den inte tilltalar alla.

Min enkla fråga är; har ni gnällspikar ens sett en enda annan julkalender någonsin??
Det var visserligen många år sedan jag själv satt ner och tittade på en hel svit med 24 avsnitt av någon julkalender, men några stycken har jag i alla fall sett genom åren. Jag har ju inte varit 40 och bitter hela tiden.

I förrgår, då jag och Marita var och handlade ett par sista grejer innan julafton, köpte vi till exempel en dvd med ‘Albert & Herberts jul’, från 1982. Jag kommer faktiskt ihåg att jag tittade på den då det begav sig. Jag var då alltså 8 år, och tittade på en julkalender så utspelar sig i Göteborgs fattigkvarter och handlar om en tjock trashank till far och hans deprimerade och hemmafjättrade vuxna son. Sonen gnäller över allt julpynt, hatar de tjatiga jultraditionerna vill inget hellre än att lämna sin far ensam över julen och istället resa bort till alperna (där det finns snö, då det är ganska torftigt med sådan i Göteborg)… Medan den sjukligt snåle fadern gör sitt allra bästa för att ge sonen skuldkänslor och därmed få honom att stanna hemma över julhelgen.
Låter det som en julkalender för barn, eller en tung pjäs av Lars Noren?

Men visst, gnäll ni! Tråkmånsar!
Fira er “Disneyjul” ni bara, med Kalle och Pluto och husvagnar och Piff&Puff. Men låt mig bara få påminna om att Disney – det GAMLA Disney – hur amerikanskt och glättigt det än verkar, aldrig behandlade barn med silkesvantar… Faktum är att Disney kanske inte ens riktade sig i huvudsak till barn… Disney, i brist på ett bättre ord, är OTÄCK!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s