Coasting

Efter att ha varit en riktig fegis som barn har jag gjort en 180 graders sväng och passerat gränsen för vad som kanske kan anses vara helt och fullt hälsosamt.
En av mina stora passioner är numera berg-och-dalbanor, ju större och snabbare desto bättre! Jag försöker se till att åka, för mig, nya banor så fort tillfälle ges.

Drömmen är att ta sig till nöjesparken Cedar Point i Ohio, USA och åka alla deras 14-15 berg-och-dalbanor, inklusive den 120 meter höga Millennium Force samt den 140 meter höga och supersnabba Top Thrill Dragster

Bisarrt nog klarar jag inte av åkattraktioner som snurrar runt runt.
Jag kan till och med bli yr i en karusell – och mår mirakulöst nog lite småilla av att åka något så harmlöst som ett pariserhjul.
Men nedanstående saker klarar jag alltså av…för det mesta utan att må illa:

FRANKRIKE
Eurodisney, Paris

Big Thunder Mountain
-Som en riktigt gammaldags matinérulle! Man sitter i ett gammalt gruvtåg med ett klassiskt lok i spetsen, framrusande i en övergiven gruva och kring ett rödaktigt ökenberg. Det går inte så jättefort, men det är ryckigt, detaljrikt och bara SÅ kul!

c_thundermountain.jpg
wikimedia.com.

Indiana Jones And The Temple Of Peril: Backwards
-Ganska ryckigt och obekvämt. Och för de som har en gnutta anlag för åksjuka bör nämnas att hela åkturen går baklänges, och rygg/nacke/huvud är skymt, så man ser inte vad som kommer ens om man vrider på huvudet. Illamåendevarning utfärdas.

c_indianajonesperil.jpg
gregscoasterphotos.com.

Space Mountain
-En av de klart häftigaste inledningarna, då man skjuts upp för backen för att sedan dyka rätt ner i den mörklagda kupol där resten av berg o dalbanan finns. Loopar och skruvar i så gott som totalt mörker. Intressant, fartfyllt och kul.

c_spacemountain.jpg
gregscoasterphotos.com.

HOLLAND
Six Flags Holland, Amsterdam

El Condor
-En hangning-under coaster som var intensiv, men lite väl kort. Men den lämnade givetvis ett bestående intryck på mitt matsmältningssystem i alla fall…åtminstone den dagen.

c_elcondor.jpg
nightcrygent.tripod.com.

Goliath
-Six Flags Hollands egen variant av Magic Mountains egen monstercoaster. En riktigt fartupplevelse. Satt längst fram vid andra åkturen, och det var en upplevelse som heter duga. Tårarna rann av fartvindarna som slog i ansiktet och det blixtrade framför ögonen i kurvorna. Uppe på det andra krönet var farten så hög att jag nästan trodde att jag skulle bli kastad ur sätet!

c_goliathholland.jpg
ataricommunity.com.

La Via Volta
-Först framlänges, sedan baklänges. Ser ganska precis ut som Lisebergs HangOver, och precis som efter mina upplevelser i den så mådde jag efter La Via Volta ganska så illa.

c_laviavolta.jpg
thinkquest.nl.

Robin Hood
-En stor och mysig träcoaster. Ett antal krön med negativa g-krafter gjorde att det susade bra i magen genom nästan hela åkturen! Kort sagt: En suverän coaster!

c_robinhood.jpg
coasterclub.org.

Superman
-Inget särskilt upphetsande, utom starten! Inget klassiskt “lift”, utan en dundrande accelleration genom en tunnel och sedan bara rakt in i virrvarret. Det gick inte att låta bli att vråla Superman-temat medan man rusade fram där bland de röda stålrören och de blåa balkarna.

c_superman.jpg
nightcrygent.tripod.com.

SVERIGE
Gröna Lund, Stockholm

Jet Line
-Grönans gamla goding. Den andra backen är bättre än den första, men en ombyggnation och sänkning av den första backen har gjort den betydligt bättre än den var från början. En kul, men ganska liten coaster.

c_jetline.jpg
schwarzkopf.coaster.net.

Thriller
-Världens största ihopmonterbara berg och dalbana. Uppförd under en sommar på en parkeringsplats utanför Grönan någon gång under slutet av 90-talet. Med fem loopar och mer g-krafter än en normal Gröna Lund-besökare är van vid. Riktigt kul!

c_thriller.jpg
amusementrides.de.

Vilda Musen
-Nybyggd 2003. Lila stålrör invävda bland Jet Line’s ljusblåa rör. Ryckig och oväntat “vild”. Så kallade mouse-coasters vänder sig oftast till de yngre åkarna, man jag tyckte ändå att den var riktigt bra!

c_vildamusen.jpg
parkscout.de.

Liseberg, Göteborg

Balder
-Utsedd till världens bästa träbana 2003 av European Coaster Club, och den är värd utmärkelsen! Mjuka, böljande back-krön och dalar. Det susar skönt i magen, och när det är över vill man åka igen, och igen…och igen!

c_balder.jpg
orlandofun.de.

HangOver
-Skulle kunna tänka mig att den här blev ett kostnadsmässigt fiasko, med tanke på hur kort tid den stod och hur många gånger den fallerade. Blev fruktansvärt yr i huvudet efter denna. Ersatte den kultförklarade Lisebergsloopen.

c_hangover.jpg
fy.chalmers.se.

Lisebergbanan
-Som en trevlig tur på landet i jämförelse med extrembanorna, men då den rusar fram bland träden på Lisebergs branta gräskullar känns det verkligen som att det går fort! Och det är fan om man inte blir lite yr i huvudet av den här med…

c_lisebergbanan.jpg
schwarzkopf.coaster.net.

Lisebergsloopen
-Så vitt jag vet Sveriges första berg o dalbana med loop. Minns den inte som något jättefantastiskt, men väl med rejäl nostalgi!

c_lisebersloopen.jpg
user/tninet.se/~dwu495f/index.html (Anton Gustafsson).

USA
Coney Island, New York

Cyclone
-En av världens äldsta träbanor (fyller 80 år den 27 juni 2007). Det knakar och låter, det rycker och susar, och man är i största allmänhet lite smånervös för att den inte ska hålla ihop åkturen igenom. En kul grej att ha gjort snarare än en fantastisk upplevelse.

c_cycloneny.jpg
joyrides.com.

Las Vegas, Las Vegas

Speed, The Ride
-Den snabbaste coastern på The Strip. Kort som fan, men faktiskt ganska skön. Man blåses ut ur en tunnel (ut genom ett hål i väggen på Hotell Sahara), gör en snabb 90-graders sväng och dyker ner under trottoaren mitt på The Strip. Kommer upp direkt i en loop och sedan trycks man iväg längs Saharas fasad och sedan rätt upp i luften, som i Magic Mountains Superman The Escape. Där hänger man i en halv sekund eller så – och sedan åker man hela vägen tillbaka, baklänges. Hela åkturen pågår inte längre än 25-30 sekunder, men det är värt varenda litet ögonblick!

c_speed.jpg
Jupp, det är jag. Inger håller i kameran

The Manhattan Express
-En enorm coaster byggd utanför Hotellet NewYork New Yorks imponerande skyskrapefasad. Stor, hög och med såväl loop som skruv. Jag hade sett fram emot denna ända sedan vi bestämde oss för att åka till Las Vegas – och jag blev ganska besviken faktiskt. Den var obarmhärtigt skakig, och hur mycket jag än pressade huvudet bakåt för att försöka hålla det still så knockades det ändå åt höger och vänster fler gånger – och betydligt hårdare – än vad som var bekvämt.

c_manhattanexpress.jpg
Jag åkte – och fotograferade sedan underverket

Six Flags Magic Mountain, Los Angeles

BatMan The Ride
-En snabb och smått hysterisk hanging-under coaster. Skruvar och loopar gör att man tidvis befinner sig upp och ner – ovanför stålrören. Var ganska så yr efter denna.

c_batman.jpg
ultimaterollercoasters.com.

Colossos
-Den gigantiska träbana som syns i inledningstexten till komediserien Step By Step. Skakig som fan, men inte särskilt upprörande för magen. Mer som en trevlig åktur.

c_colossus.jpg
joyrides.com.

Goliath
-Med en 90 meter hög första backe som dundrar rakt ner i en tunnel står Goliath för ett av de starkaste minnen från denna park. Var nog fortfarande i ett lyckorus-tillstånd när vagnarna långsamt tog sig upp för den enorma backen, men när vi nådde krönet hade jag dödsångest och skrek mig hela vägen ner och runt…

c_goliathla.jpg
amazinglatours.com.

Ninja
-I ett försök att dämpa yrseln ifrån tidigare åkturer satte jag mig i denna, något äldre, coaster. Man sitter i vagnar som hänger under spåret, och det går inte alltför fort – men jag mådde såklart illa ändå.

c_ninja.jpg
coastergallery.com.

Superman: The Escape
-Här är det solklart accellerationen man vill åt. Man sitter i en vagn som trycks iväg längs ett rakt spår. Det går fort, fortare, fortast – och sedan bara rakt upp! Man blir hängande “i luften” en halv sekund, sedan faller man ner och tillbaka. Susar skönt i magen!

c_supermanescape.jpg
coasterforce.com.

The Riddlers Revenge
-En stencool stand-up coaster. Komplett med stora loopar och långa skruvar – som känns betydligt mer när man faktiskt står upp genom hela åkturen. Helt fantastiskt!

c_riddlersrevenge.jpg
joyrides.com.

Universal Studios, Los Angeles

Revenge Of The Mummy – The Ride
-Stor detaljrikedom, liksom i de flesta attraktioner på Universal Studios. Man sitter i ett litet förkrymp tåg som först sakta tuffar genom ImHoTep’s pyramid, tills man uppenbarligen väcker mumiens raseri, och då dundrar det iväg i en rasande fart. Först framlänges sedan baklänges. Åkturen involverar även CGI-effekter, men de flesta av dem gick mig helt förbi eftersom åkturen i  sig är så pass skakig. Det mest innovativa var att 90% av den snabbare delen av åkturen gick i TOTALT mörker – alltså svart, totalt svart, noll och intet ljus alls! Lite halvjobbigt, eftersom man inte kunde parera kurvorna…eftersom man inte kunde se något alls! Illamåendevarning hade utfärdats, om det inte vore för att åkturen var på tok för kort!

c_revengeofthemummy.jpg
z.about.com.

Advertisements

4 thoughts on “Coasting

  1. Fantastiska foton, tydliga och jag kan med säkerhet säga inte många av dessa skulle jag ens tänka på att åka 😉

  2. Men JISSES!!!!! Så ooootroligt många berg-och dalbanor du åkt!!!!

    Själv tycker jag bara att jag bler fegare och fegare med åldern. Har helt enkelt gått från att vara kaxig, självsäker “jag-klara-och-gör-ALLT”-tonåring till en liten feg 30-åring 😉
    /sys

  3. Läste du om det 17-åriga beppot som halshöggs av en Batman-coaster i Georgia? Dumhet är inte ett brott men straffar sig lik förbannat. Om man tappar sin keps för att man är dum nog att tro att den kommer stanna kvar efter en berg-och-dalbanetur, då ska man väl inte klättra över säkerhetsstängslet och därefter ställa sig i vägen för vagnen? För att se detfrån den ljusa sidan; nu behöver han inte längre kepsen! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s