Coasting

Efter att ha varit en riktig fegis som barn har jag gjort en 180 graders sväng och passerat gränsen för vad som kanske kan anses vara helt och fullt hälsosamt.
En av mina stora passioner är numera berg-och-dalbanor, ju större och snabbare desto bättre! Jag försöker se till att åka, för mig, nya banor så fort tillfälle ges.

Drömmen är att ta sig till nöjesparken Cedar Point i Ohio, USA och åka alla deras 14-15 berg-och-dalbanor, inklusive den 120 meter höga Millennium Force samt den 140 meter höga och supersnabba Top Thrill Dragster

Bisarrt nog klarar jag inte av åkattraktioner som snurrar runt runt.
Jag kan till och med bli yr i en karusell – och mår mirakulöst nog lite småilla av att åka något så harmlöst som ett pariserhjul.
Men jag har hittills tagit mig igenom nedanstående:

FRANKRIKE
Eurodisney, Paris

Big Thunder Mountain
-Som en riktigt gammaldags matinérulle! Man sitter i ett gammalt gruvtåg med ett klassiskt lok i spetsen, framrusande i en övergiven gruva och kring ett rödaktigt ökenberg. Det går inte så jättefort, men det känns oldschool, och precis som alla Disneypark-attraktioner så är detaljrikedomen kring hela åkturen stor, så det är kul bara att titta på allt runt omkring en.

Indiana Jones And The Temple Of Peril: Backwards
-Ganska ryckigt och obekvämt. Och för de som har en gnutta anlag för åksjuka bör nämnas att hela åkturen går baklänges, och rygg/nacke/huvud är skymt, så man ser inte vad som kommer ens om man vrider på huvudet. Illamåendevarning utfärdas.

Space Mountain
-En av de klart häftigaste inledningarna, då man skjuts upp för backen för att sedan dyka rätt ner i den mörklagda kupol där resten av berg o dalbanan finns. Loopar och skruvar i så gott som totalt mörker. En klassiker i berg-o-dalbanevärlden.

¤ ¤ ¤

HOLLAND
Six Flags Holland, Amsterdam
(Den här parken heter numera något annat, och många av åkturerna har monterats ned – men någon gång i början av 2000-talet hann jag vara där och leka runt!)

El Condor
-En hangning-under coaster som var intensiv, men lite väl kort.
Kan vara värd att åka om det inte är någon kö.

Goliath
-Six Flags Hollands egen variant av Magic Mountains egen monstercoaster. En riktigt fartupplevelse. Satt längst fram vid andra åkturen, och det är helt klart THE place to be! Tårarna rann av fartvindarna som slog i ansiktet och det blixtrade framför ögonen i kurvorna. Uppe på det andra krönet var farten så hög att jag nästan trodde att jag skulle bli kastad ur sätet!

La Via Volta
-Först framlänges, sedan baklänges. Ser ganska precis ut som Lisebergs HangOver, och precis som efter mina upplevelser i den så mådde jag efter La Via Volta ganska så illa.

Robin Hood
-En stor och mysig träcoaster. Ett antal krön med negativa g-krafter gjorde att det susade bra i magen genom nästan hela åkturen! Top notch!

Superman
-Det är starten som gör att man minns denna coaster efteråt! Inget klassiskt “lift hill”, utan den bara drar iväg genom en tunnel och sedan rakt ut i virrvarret av röda stålrör.

¤ ¤ ¤

SVERIGE
Gröna Lund, Stockholm

Kvasten
Den här är så liten att den knappast kan kallas för e berg-o-dalbana… Men eftersom den är extremt famljevänlig, även för mindre barn, så är köerna såklart ENORMA!

Nyckelpigan
Den första lilla barn-berg-o-dalbanan jag någonsin åkte. Tyckte att den var jätteläskig!! Men åkte den ändå flera gånger om.
Har slutit cirkeln genom att åka denna med min lilla systerson, då han var ett par år gammal… Han såg ungefär lika rädd ut som jag gjorde back in the days.

Jet Line
-Grönans gamla goding. Den andra backen är bättre än den första, men en ombyggnation och sänkning av den första backen har gjort den betydligt bättre än den var från början. En kul liten klassiker (som jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg då den var ny).

Thriller
-Världens största ihopmonterbara berg och dalbana. Uppförd under en sommar på en parkeringsplats utanför Grönan någon gång under slutet av 90-talet. Med fem loopar och mer g-krafter än en normal Gröna Lund-besökare är van vid. Riktigt kul!

Vilda Musen
-Nybyggd 2003. Lila stålrör invävda bland Jet Line’s ljusblåa rör. Ryckig och oväntat “vild”. Så kallade mouse-coasters vänder sig oftast till de yngre åkarna, man jag tycker ändå att den är riktigt bra!

Twister
-Grönan rev ner den klassiska karneval-turen, ‘Blå Tåget‘, uppförde denna pyttelilla träbana, och byggde sedan upp Blå Tåget igen – fast något kortare, och restaurerad.
Vet inte om Twister är värd väntetiden, mest med tanke på att den är så kort – men är det inte mycket till kö så why the hell not!

¤ ¤ ¤

Liseberg, Göteborg

Balder
-Utsedd till världens bästa träbana 2003 av European Coaster Club, och den är värd utmärkelsen! Mjuka, böljande back-krön och dalar. Det susar skönt i magen, och när det är över vill man åka igen, och igen…och igen!

HangOver
-Skulle kunna tänka mig att den här blev ett kostnadsmässigt fiasko, med tanke på hur kort tid den stod och hur många gånger den fallerade. Blev fruktansvärt yr i huvudet efter att ha åkt denna. Ersatte den kultförklarade Lisebergsloopen.

Lisebergbanan
-Som en trevlig tur på landet i jämförelse med extrembanorna, men då den rusar fram bland träden på Lisebergs branta gräskullar känns det verkligen som att det går fort! Och det är fan om man inte blir lite yr i huvudet av den här med…

Lisebergsloopen
-Så vitt jag vet Sveriges första berg o dalbana med loop. Åkte denna innan jag på allvar börjat gilla sådana här saker, så jag var livrädd hela vägen igenom.

Kanonen
Någon på Lisebergs planeringsavdelning måste ha tittat på lite för många stratocoaster-klipp på YouTube…och tyckt att en SÅDAN måste vi ju ha… Utan att inse att de inte har tillräckligt med plats för den.
Kanonen (som inte stod i särskilt många år) var som den billigare och fjuttigare kopian av Cedar Points Top Thrill Dragster. Den var dessutom obekväm utav bara h-vete.

Helix
När man mer eller mindre gett upp hoppet om att NÅGONSIN kunna åka gigantiska, långa, magkittlande berg-o-dalbanor innanför Svea rikes gränser – så bygger Liseberg Helix!!!
Det här är Sveriges bästa berg-o-dalbana, och den ligger absolut i Topp 5 av alla jag listat på denna sida! Har åkt den tre gånger hittills, och den är värd varenda köpminut (som ifall man inte har ett “fast-pass” tenderar att bli ganska många).

¤ ¤ ¤

USA
Coney Island, New York

Cyclone
-En av världens äldsta träbanor (öppnade 27 juni 1907). Det knakar och låter, det rycker och susar, och man är i största allmänhet lite smånervös för att den inte ska hålla ihop åkturen igenom. En kul grej att ha gjort snarare än en fantastisk upplevelse.

¤ ¤ ¤

Las Vegas, Las Vegas

Speed, The Ride
-Den snabbaste coastern på The Strip. Kort som fan, men faktiskt ganska skön. Man blåses ut ur en tunnel (ut genom ett hål i väggen på Hotell Sahara), gör en snabb 90-graders sväng och dyker ner under trottoaren mitt på The Strip. Kommer upp direkt i en loop och sedan trycks man iväg längs Saharas fasad och sedan rätt upp i luften, som i Magic Mountains Superman The Escape. Där hänger man i en halv sekund eller så – och sedan åker man hela vägen tillbaka, baklänges. Hela åkturen pågår inte längre än 25-30 sekunder, men det är värt varenda litet ögonblick!

The Manhattan Express
-En enorm coaster byggd utanför Hotellet NewYork New Yorks imponerande skyskrapefasad. Stor, hög och med såväl loop som skruv. Jag hade sett fram emot denna ända sedan vi bestämde oss för att åka till Las Vegas – och jag blev ganska besviken faktiskt. Den var obarmhärtigt skakig, och hur mycket jag än pressade huvudet bakåt för att försöka hålla det still så knockades det ändå åt höger och vänster fler gånger – och betydligt hårdare – än vad som var bekvämt.

¤ ¤ ¤

Six Flags Magic Mountain, Los Angeles

BatMan The Ride
-En snabb och smått hysterisk hanging-under coaster. Skruvar och loopar gör att man tidvis befinner sig upp och ner – ovanför stålrören. Var ganska så yr efter denna.

Colossos
-Den gigantiska träbana som syns i inledningstexten till komediserien Step By Step. Skakig som fan, men inte särskilt upprörande för magen. Mer som en trevlig åktur.

Goliath
-Med en 90 meter hög första backe som dundrar rakt ner i en tunnel står Goliath för ett av de starkaste minnen från denna park. Var nog fortfarande i ett lyckorus-tillstånd när vagnarna långsamt tog sig upp för den enorma backen, men när vi nådde krönet hade jag dödsångest och skrek mig hela vägen ner och runt…

Ninja
-I ett försök att dämpa yrseln ifrån tidigare åkturer satte jag mig i denna, något äldre, coaster. Man sitter i vagnar som hänger under spåret, och det går inte alltför fort – men jag mådde såklart illa ändå.

Superman: The Escape
-Här är det solklart accellerationen man vill åt. Man sitter i en vagn som trycks iväg längs ett rakt spår. Det går fort, fortare, fortast – och sedan bara rakt upp! Man blir hängande “i luften” en halv sekund, sedan faller man ner och tillbaka. Susar skönt i magen!

The Riddlers Revenge
-En stencool stand-up coaster. Komplett med stora loopar och långa skruvar – som känns betydligt mer när man faktiskt står upp genom hela åkturen. Helt fantastiskt!

¤ ¤ ¤

Universal Studios, Los Angeles

Revenge Of The Mummy – The Ride
-Stor detaljrikedom, liksom i de flesta attraktioner på Universal Studios. Man sitter i ett litet tåg som först sakta tuffar genom ImHoTep’s pyramid, tills man uppenbarligen väcker mumiens raseri, och då dundrar det iväg i en rasande fart. Först framlänges sedan baklänges. Åkturen involverar även CGI-effekter, men de flesta av dem gick mig helt förbi eftersom åkturen i sig är så pass skakig. Det mest innovativa var att 90% av den snabbare delen av åkturen gick i TOTALT mörker – alltså svart, totalt svart, noll och intet ljus alls! Lite halvjobbigt, eftersom man inte kunde parera kurvorna…eftersom man inte kunde se något alls! Illamåendevarning hade utfärdats, om det inte vore för att åkturen var på tok för kort!

Advertisements

4 thoughts on “Coasting

  1. Fantastiska foton, tydliga och jag kan med säkerhet säga inte många av dessa skulle jag ens tänka på att åka 😉

  2. Men JISSES!!!!! Så ooootroligt många berg-och dalbanor du åkt!!!!

    Själv tycker jag bara att jag bler fegare och fegare med åldern. Har helt enkelt gått från att vara kaxig, självsäker “jag-klara-och-gör-ALLT”-tonåring till en liten feg 30-åring 😉
    /sys

  3. Läste du om det 17-åriga beppot som halshöggs av en Batman-coaster i Georgia? Dumhet är inte ett brott men straffar sig lik förbannat. Om man tappar sin keps för att man är dum nog att tro att den kommer stanna kvar efter en berg-och-dalbanetur, då ska man väl inte klättra över säkerhetsstängslet och därefter ställa sig i vägen för vagnen? För att se detfrån den ljusa sidan; nu behöver han inte längre kepsen! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.